Érdekességek

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthat zöld kötvényeket

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a "Jóváhagyott hitelesítő" státuszt a Climate Bonds Initiative (CBI), az úgynevezett Climate Bonds Standards and Certification Scheme globális rendszer keretében - közölte a könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó független szakmai szolgáltatók globális szervezete az MTI-vel.

Azt írták, hogy a KPMG aktív résztvevője szeretne lenni a klímaváltozás megfékezésének. Többek között ezért döntött úgy, hogy jóváhagyott hitelesítővé válik a zöld, társadalmilag fontos és fenntartható kötvények piacán, amely világszerte robbanásszerűen növekszik. Közölték: a zöld kötvény-kibocsátások valódi zöld tartalmának a meghatározására és visszamérésére két globális rendszer szolgál, ezek egyike a CBI által gondosan kidolgozott, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, már a keretrendszerének meghatározásában is szabályozott Climate Bonds Standard. A Climate Bonds szabványt és tanúsítási rendszert a kötvénykibocsátók, kormányok és befektetők, valamint a pénzügyi piacok használják világszerte, hogy előnyben részesítsék azokat a befektetéseket, amelyek valóban hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A rendszer szigorú és tudományos alapon meghatározott kritériumokat alkalmaz a kötvények, kölcsönök és egyéb adósságinstrumentumok címkézésére és annak biztosítására, hogy azok megfeleljenek és összhangban legyenek a párizsi klímaegyezmény céljaival és vállalásaival.

A tanúsítvány megszerzése nem kötelező, ugyanakkor nagyban hozzájárul a tanúsított kötvény piaci elismeréséhez, hiszen átláthatóságot garantál az elérni kívánt céloknál és a forrásfelhasználásnál egyaránt. A konkrét fenntarthatósági követelményeknek eleget tevő CBI különböző kategóriái közül a magyarországi KPMG az alábbi területeken rendelkezik tanúsítvánnyal: ingatlanok, napenergia, vízügyi infrastruktúra, mezőgazdaság és hulladékgazdálkodás.

A magyarországi KPMG tagtársaságoknál több mint 1600-an dolgoznak. A KPMG Hungária Kft. könyvvizsgálói szolgáltatásokat, a KPMG Tanácsadó Kft. tanácsadási szolgáltatásokat, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda jogi szolgáltatásokat kínál magyar és multinacionális társaságoknak, kormányzati szerveknek és külföldi befektetőknek, míg a KPMG Global Services Hungary Kft. (KGSH) adóbevallással kapcsolatos megfelelési szolgáltatásokat nyújt egyrészt világszerte más KPMG tagtársaságoknak másrészt több országban jelenlevő multinacionális vállalatcsoportoknak.