Megújuló energiaforrások

Egyszerűen pályázhat napelemes rendszerre

Az MFB egyszerű és kedvező hitel konstrukciót kínál azoknak, akik napelemes rendszer telepítést terveznek.

A Magyar Fejlesztési Bank is beszállt a klímaváltozás elleni harcba. A Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő pénzintézet idén nyártól olyan családokat támogat, akik eddig nem engedhették meg magunknak a napelemes rendszer telepítését. A Lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretei között várhatóan több százan juthatnak hozzá saját rendszerükhöz a közel 110 milliárd forintos támogatásból. A GINOP-8.4.1/A-17 célja, hogy növelje a megújuló energiaforrások használatát hazánkban.

Ettől a lehetőségtől csupán a Közép-magyarországi régióban élők estek el, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Így azon Pest megyei lakosok, akik a napelemes rendszer megvásárlását MFB hitel felvételével tervezték már elestek ettől a lehetőségtől.

Ehhez hozzátartozik a fegyvertény, miszerint Magyarország igencsak le van maradva nyugati szomszédaitól, ami a fenntarthatóságot illeti. Míg egy átlagos német kisvárosban is több utcában napelempanelekkel felszerelt házak sorakoznak, addig itthon jobb esetben a tehetősebb családok ingatlanjain látni hasonló eszközöket. Holott a rendszer ára nem megfizethetetlen. Az MFB épp ezért kamatmentes törlesztőrészletet garantál a megújuló energiaforrásokra. Az igénylőknek elég a teljes összeg 10%-ával rendelkezniük, ám ez is elszámolható, vagyis megközelítőleg már egy átlagos kereset havi összegéből megvalósítható a napelemes rendszer telepítése. A fennmaradó 90%-ot legfeljebb 20 éves futamidő alatt kell visszatörleszteni, ami sok helyen kevesebbre jön ki, mint a havi áramszámla. Három dolgot már az első percől garantál a napelemes rendszer: nulla forintos villanyszámla, értékesebb ingatlan és egy nagy lépés a klímaváltozás ellen.