Érdekességek

Korábban indult az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése

Az Ökumenikus Segélyszervezet idén 27. alkalommal - az előző évekhez képest korábban, november 7-étől - indította adventi adománygyűjtését országszerte - közölte a segélyszervezet jószolgálati nagykövete csütörtökön Szolnokon.

Lévai Anikó, a szolnoki családok átmeneti otthonában részt vett az első mézeskalácsszívek elkészítésében, amelyekkel – folytatva a hagyományt – az adományozók támogatását köszönik meg. Elmondta: a háború és az energiaár-emelkedések miatt kialakult helyzet miatt a családok is nehezebb helyzetbe kerültek, így a rászorulókat segítő segélyszervezet még nehezebb feladat elé néz. Közölte, számításaik szerint mintegy 200 millió forinttal kerül többe intézményhálózatuk fenntartása. Az adományokat a támogatottakra és ezekre az intézményekre fordítják – tette hozzá. Elmondta, évek óta arra törekednek, hogy minél energiatakarékosabban, gazdaságosabban működtessék intézményeiket megújuló energiák alkalmazásával. Példaként említette, hogy több évvel ezelőtt a szolnoki családok átmeneti otthona tetejére napelemeket helyeztek a melegvízellátás biztosítására. Megemlítette, a mézeskalácsok készítésében Szolnokon részt vett a segélyszervezet stratégiai partnere, a geotermikus energiákkal és fűtési rendszerekkel foglalkozó EU-Fire Csoport képviseletében Kovács Péter stratégiai igazgató is.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója azt mondta, hogy idén is az eddigi segítségnyújtást kívánják folytatni. Beszámolt arról, hogy minden évben Szolnokon kezdik a mézeskalácsok készítését, amelyekkel az adományozókat fogják megajándékozni. Köszönetet mondott minden segítőnek, támogatónak. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere méltatta a segélyszervezet és a családok átmeneti otthonában dolgozók munkáját. Szavai szerint most nem panaszkodni kell, “egy város, egy ország összefogással tudja a problémákat kezelni, megoldani”. A mézeskalács készítéshez csatlakoztak a Szolnoki Olajbányász kosárlabdacsapat sportolói, Pallai Tamás és Révész Ádám, valamint az otthonban lakó gyerekek is.