Megújuló energiaforrások

Egy havi fizetésből napelemes rendszert telepíthetünk?

Két jelenleg is futó programnak is köszönhetően az elmúlt időszakban, minden eddiginél egyszerűbbé vált napelemes rendszert telepíten. i

Magyarországon az utóbbi időkben jóval könnyebbé vált a napelemek vásárlása a beruházásokat segítő programoknak köszönhetően. 2021 januárja óta lehet pályázni az otthonfelújítási támogatásra, amelyet különböző kül- és beltéri munkákra, például napelemek telepítésére lehet fordítani. A programban legfeljebb 3 millió forint érhető el, melyet utólagosan, 50-50 százalékban lehet az anyag- és munkadíjra igényelni – ehhez elengedhetetlen a számlák gyűjtése, illetve benyújtása. Az otthonfelújítási támogatást megelőzően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramja is fellendülést hozott a piacon. A pályázási lehetőséget ugyan tavaly lezárták, februárban azonban újranyitották a Pest megyei és budapesti régióban.

Végezetül az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közelmúltban azt is bejelentette, hogy nyáron egy újabb csomagot vezetnek be. Ezzel 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család kaphat majd vissza nem térítendő támogatást napelemekhez. A programokról és lehetséges hatásaikról az érintett iparág képviselőit kérdeztük.

Gőzerővel dolgoznak a cégek

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke szerint a hasonló programok nagyban hozzájárulhatnak a napelemes piac fellendüléséhez. A rendszerek beszerelése viszonylag egyszerű eszköz arra, hogy tartani lehessen a néhány hónap múlva életbe lépő új szabályozást. 2021. július 1-től ugyanis az EU-s elvárásoknak megfelelően csak közel nulla energiaigényű új építésű otthonokba lehet beköltözni – a napelemek az egyik legolcsóbb és leggazdaságosabb megoldást jelentik ehhez. A szakember szerint az MFB-s hitelprogramot az EU-s kötelezettség miatt kellett újranyitni Pest megyében és Budapesten. Kiss Ernő úgy látja, az 1,5 milliárd forintos keret nem fog jelentős változást hozni a piacon, az otthonfelújítási támogatás ugyanakkor jelenleg is komolyan befolyásolja a cégek munkáját.

Szolnoki Balázs Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke portálunknak korábban azt mondta, bízik benne, hogy a hitelprogramot a későbbiekben más térségekben is újranyitják. Mint hozzátette, a szervezet folyamatosan jelzi a döntéshozók felé, hogy a hasonló csomagok rendkívül hasznosak.
A szakember szerint az elkövetkező egy-két hónap egyébként bizonyosan az otthonfelújítási támogatásról fog szólni. Óriási az érdeklődés a program iránt, sokan pedig kifejezetten napelemekre fordítanák a csomaggal elérhető összeget.

Kiss Ernő szerint az MNNSZ mintegy 300 tagvállalata jelenleg is rohamtempóval dolgozik a sok megrendelés miatt – a járványhelyzet némiképp tovább bonyolítja a helyzetet. A szakember úgy látja, a program a forgalomnövekedés mellett az építőipar „kifehérítésével” is kedvez a napelemes piacnak. Míg sok, az otthonfelújításokban érdekelt kisebb vállalkozás eddig számla nélkül dolgozott, addig a MNNSZ tagvállalatai esetében csak előny a támogatáshoz fűződő számlakötelesség.

A bruttó elszámolás lehet a kulcs

Kiss Ernő úgy gondolja, az új, bruttó elszámolás rendszere komolyan befolyásolhatja a hazai iparágat. A jelenlegi szaldós elszámolás mellett nagyjából 8-10 év itthon a napelemes beruházások megtérülése, az ennél lényegesen rosszabb mutatónak jelentős negatív következményei lehetnek. A szakember hozzátette, a napelemes piac esetében a bruttó elszámolás mellett a másik meghatározó faktor most a forint árfolyamának alakulása. A piac az import miatt erre rendkívül érzékeny, a forint gyengülése komoly költségnövekedésekkel járhat.

Az ITM tervezett, nyáron induló programjával kapcsolatban Kiss Ernő azt mondta, remélhetőleg a hátrányos helyzetű családok mind hozzájuthatnak a támogatáshoz. Ha a programmal csak kisebb rendszereket tudnak megvalósítani, akkor is hatalmas csomagról beszélhetünk. Szolnoki Balázs Ádám rávilágított: jelenleg összesen nincs annyi HMKE (háztartási méretű kiserőmű) Magyarországon, mint amennyit az ITM programjának keretében terveznek. A szakember bízik benne, hogy a támogatási rendszert nem néhány hónapra, hanem évekre tervezik fenntartani, a programmal pedig értelmes megtérülést sikerül megvalósítani.