Érdekességek

Klímavédelmi aktivistáknál tartott razziát a német rendőrség

Bűnszervezet létrehozása és más jogsértések gyanúja miatt házkutatásokat tartott a német rendőrség kedden az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistáinál.

A több tartományban egyszerre végrehajtott műveletben tíznél is több aktivistához szálltak ki a rendőrök kora reggel. A házkutatást a Berlint és a főváros körül elterülő Brandenburg tartomány nagy részét ellátó schwedti kőolajfinomító elleni szabotázsok ügyében eljáró neuruppini ügyészség rendelte el. A csoport közölte, hogy a rendőrök laptopokat, mobiltelefonokat és plakátokat foglaltak le a razzián, amelynek célja értelmezésük szerint a megfélemlítés volt. Azt is közölték, hogy változatlanul folytatják tevékenységüket. Az ügyészség szerint az éghajlatvédelmi erőfeszítések növelése mellett a többi között figyelemfelhívó, számos alkalommal pedig a közlekedést akadályozó erőszakmentes akciókkal kiálló csoport tavasz óta többször megzavarta a finomító működését, amivel bűncselekményt követtek el, méghozzá bűnszervezetben.

A csoport aktivistái októberben néhány órára megszállták a finomító egyik szivattyúállomását, tavasszal pedig a finomítóhoz vezető vezetékrendszer egy szakaszához ragasztották magukat és működésbe hoztak egy vészhelyzetek kezelésére szolgáló berendezést, amely leállítja a nyersolaj áramlását a vezetékekben. Több alkalommal sikertelenül próbálkoztak behatolni a finomító üzemi területére.

Az Utolsó nemzedék aktivistái az utóbbi hetekben is több akciót hajtottak végre, a többi között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat. Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberini Múzeumban pedig két másik aktivistájuk egy jelképes műkincsromboló akcióban leöntötte burgonyapürével Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.