Környezetvédelem

Milyen hatással van a téli időjárás a napelemes rendszerekre?

Mikor termel a legtöbbet a napelemes rendszer? Télen vagy nyáron?

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ahogy fejlődik a technika, és egyre gazdaságosabbá válnak a napelemek, úgy jelennek meg világszerte egyre több és több otthonon. A projekt megkezdése előtt sok kérdés merülhet fel a potenciális tulajokban, az egyik ilyen az, hogy az időjárás miként befolyásolja a panelek működését. Erre ad választ a Solar Alliance cikke. Talán nem meglepő, de a napelemek a napos időben termelik a legtöbb energiát, a felhőzet, sőt a hóréteg is csökkentheti a teljesítményt – igaz, ilyen időjárási körülmények között is működik a rendszer. Nagy általánosságban elmondható, hogy minden, ami képes blokkolni a napsugárzást, befolyásolhatja a napelemeket. Az, hogy egy adott felhős napon mennyire működnek jól a panelek, nagyban függ a felhőzet vastagságától, de a rendszer jellemzően a normál teljesítmény 10-25 százalékát éri el. Ami már nem annyira evidens: a panelek épp a hideg időben működnek a legjobban.

Amikor egy, a napból érkező foton elér egy fotovoltaikus cellát, az elektronok elektromos áramot hoznak létre. Az energiatermelés az elektron nyugalmi állapota és a napfény által aktivált, nagy energiájú állapota közötti különbségtől függ. A hő hatására nyugalmi állapotban is magas a részecskék energiája, ami csökkenti a kulcsfontosságú eltérést, azaz az előállított áram mennyiségét. Elvileg tehát egy napsütötte, téli időszakban kifejezetten magassá válhat a teljesítmény – persze az energiatermelés szempontjából így is problémát jelent, hogy a hideg hónapokban kevesebb a napsütötte órák száma.

Érdekes módon, noha az eső ronthat a működésen, van egy komoly előnye: lemoshatja a napfényt blokkoló szennyeződéseket. Hasonló tisztító hatással járhat a szél, amely ráadásul a hűtést is elősegítheti. Összességében tehát elmondható, hogy az időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják a napelemes rendszereket. Ezen problémát az otthoni tartalékgenerátorok, valamint akkumulátorok orvosolhatják.