Érdekességek

Múzeumok éjszakája – Lepkevizsgálat, szerelem- és egészségvarázslás Kaposváron

"Lámpázásos" lepkevizsgálatra, boszorkánysarokban végzett szerelem- és egészségvarázslásra is várja az érdeklődőket a Rippl-Rónai Múzeum szombaton Kaposváron, a Múzeumok éjszakáján.

Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója az eseményt beharangozó szerdai kaposvári sajtótájékoztatón azt mondta: az intézmény a “körülöttünk lévő világ jobb megismerésének” igényével szervezi szombati programjait, és történelmi, néprajzi, természettudományi, természeti érdekességeket kínál látogatóinak. Ismertetése szerint a rendezvények kiemelt helyszíne a Deseda tavi Fekete István Látogatóközpont lesz, ugyanakkor megnyitják az érdeklődők előtt a természettudományi kiállítás folyosóját is a múzeum rekonstrukció alatt álló Fő utcai központi épületében, hogy bemutathassák a Föld- és evolúciótörténeti tárlatot, valamint a legújabb somogyi régészeti eredményeket.

Sovány Krisztina, a Fekete István Látogatóközpont koordinátora kiemelte, hogy a Desedánál egyórás ismeretterjesztő előadást szentelnek a gombák varázslatos világának, emellett “lámpázásos” lepkevizsgálatra, távcsöves csillagnézésre, bábelőadásokra, hajózásra, Állati babonák címmel rendhagyó zseblámpás tárlatvezetésre, valamint akrobatikus és tűzzsonglőr-elemekkel átszőtt utcaszínházi produkcióra is invitálják a nagyközönséget. A Szent Iván-éji hagyományokhoz kötődően szerveznek növényismereti sétát, koszorúfonást, gyógynövényestalizmán-készítést, almasütést, a tűzrakóhely környékén kialakított boszorkánysarokban pedig kipróbálható a szerelem- és egészségvarázslás – tette hozzá. A koordinátor szólt arról, hogy a Róma-hegyi Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban tárlatvezetést tartanak, a belvárosi Anker-házban Az erdő hangjai címmel foglalkozást, Célozz Jól! címmel lézeres vadászversenyt szerveznek gyermekeknek, ugyanitt Sipos György osztja meg az érdeklődőkkel a preparátori szakma kulisszatitkait.

A Múzeumok éjszakája kaposvári programjaira 500 forintért lehet karszalagot váltani, amellyel az összes helyszín látogatható – mondta el Sovány Krisztina. Ábrahám Levente újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy rendezvényeikre mintegy kétezer embert várnak.