Környezetvédelem

A klíma- és fogyasztóbarát energiatermelésről beszélget Áder János legújabb podcastjában

A jövő klíma- és fogyasztóbarát energiatermeléséről beszélget ifjabb Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az államfő az adásban emlékeztetett arra, hogy Magyarország és az Európai Unió vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Tájékoztatása szerint Magyarországon 2018-ban mintegy 68 millió tonna volt az éves szén-dioxid-kibocsátás, a cél, hogy ezt 7 millió tonnára csökkentsék. Chikán Attila, aki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke is, erre reagálva kifejtette: a következő generációk érdekében a kibocsátás csökkentési tervet “meg lehet és muszáj is megoldanunk”. Ha a világ nagy kibocsátói úgy tesznek, mint eddig, akkor az életfeltételek kedvezőtlen változásai miatt az embereknek a sivatagos és az egyenlítői területekről “el kell menekülniük”, illetve a tengerszint megemelkedése miatt országok tűnhetnek el.

Áder János felidézte: a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett, Magyarország vállalta, hogy az azt elnyelő erdőterületek nagyságát növeli, a jelenlegi 21 százalékról 30-ra. Chikán Attila álláspontja szerint az úgynevezett geomérnökösködés, azaz a Föld klímájának a légkörbe szórt anyagokkal való befolyásolása helyett a biodiverzitás növelésének és az erdősítésnek van elsődleges szerepe. Előbbiről úgy fogalmazott: azzal “elképesztően óvatosnak kell lenni”. Mint hangsúlyozta, az energetikában egyszerre kell figyelembe venni a klímavédelem, az ellátásbiztonság és a költségek szempontjait. “A fenntarthatóság lényege, hogy ez a három szempont egyszerre érvényesüljön” – hangoztatta.

Szólt arról, hogy még nem megoldott a megtermelt villamos energia hosszabb távú tárolásának lehetősége, illetve az ilyen technológia nagyon drága. “A nyári energiát nem tudjuk eltenni télre” – fogalmazott Áder János. A szakember úgy látja, hogy Magyarországon – részben a környezeti adottságok miatt – a földgáznak mint “sajnálatosan szükséges” fosszilis energiahordozónak sokáig szerepe lesz a villamos energia előállításában. Chikán Attila ezen a ponton egyetértett Áder János felvetésével, aki szerint a földgázzal működtetett erőművek “nagyon könnyen” tudják szabályozni a megtermelt energia mennyiségét, igazodva a napszakonként változó energiaigényhez. Chikán Attila hangsúlyozta azt is, hogy az atomerőművek elengedhetetlenek a szén-dioxid-kibocsátás szinten tartásában.