Környezetvédelem

Használt már vízmentes toalettet?

A régi pottyantósokat valószínűleg csak kevesen sírják vissza, de ma már léteznek kifejezetten igényes, a komposztálást segítő vécék is.

Sajnos ezek többsége sem túl kényelmes, sok eszköz kifejezetten nagy helyet foglal, hogy megfelelő legyen a szellőzésük, műanyagból készülnek, zajosak, és a működésükhez még áramra is szükség van. A Treehugger szerint ugyanakkor már léteznek olyan víz nélküli alternatívák, amelyek kényelem szempontjából simán felveszik a versenyt a hagyományos vécékkel. A németországi Kildwick furnérlemezből készült modelljei éppen ilyenek, a cég termékeinek nagy előnye, hogy meglehetősen kis helyet foglalnak.

Az eszközökben a vizeletet és a székletet különválasztják, ami segíti a kellemetlen szagok mérséklését. A Kildwick szerint már több nemzetközi gyártó is van, amely külön folyékony és szilárd tárolóval gyárt vízmentes vécéket, a cég modelljeinek használata viszont kimagaslóan egyszerű. A rendszerben lévő elválasztó betét tiszta és biztonságos, a vizelettartály mosható és stabil, az ürülék és az elhasznált papír pedig egy lebomló tasakba kerül. (Itt érdemes kiemelni, hogy a vállalat vécéit férfiaknak nem ajánlott állva használniuk.)

A Kildwick termékeinek tisztítása is könnyű. A rendszerhez opcionálisan olyan ventilátor is beszerezhető, amely más komposztáló vécékben is megtalálható. A gyártó szerint bizonyos helyzetekben erre szükség is lehet, ügyfeleik 60-70 százaléka azonban nem használ ilyen légkeverőt. A Kildwicknél minden esetben igyekeznek minél inkább környezetbarát módon megalkotni termékeiket. Műanyagot csak akkor alkalmaznak, ha nincs más alternatíva, és akkor is csak újrahasznosítható elemek formájában. A zöld megoldásokra még a csomagolás és szállítás során is törekednek. A Kildwick szerint Európában egyre népszerűbbek a hasonló, víztelen vécék. A vízkrízis lassan már nemcsak a szegényebb régiókat fenyegeti, hanem a fejlettebb területeket is, éppen ezért kiemelten fontos lenne, hogy minél megfontoltabban használjuk a készleteinket.

 

Képek: Kildwick