Megújuló energiaforrások

Új terméket dobott piacra a Tesla

Az Elon Musk vezette Tesla, új terméket dobott piacra, amelynek ezúttal nincs köze az elektromos autókhoz.

A Tesla fokozatosan hódítja meg a napenergia világát. A folyamat egy apró, de igen fontos lépése annak az új terméknek a bevezetése, amely az áram átalakítását szolgálja. Egy modern napelemes tető jelentősen megkönnyítheti az ember életét: nemcsak szépségével és ellenállóságával javítja az otthont, hanem áramot is előállít a lakók számára. Bizonyos országokban a felesleges energiát a felhasználók akár el is adhatják a helyi szolgáltatónak. A rendszernek ugyanakkor van egy apró hibája: a panelek egyenáramot termelnek, míg az otthonainkba váltakozó áram érkezik. Éppen ezért a megfelelő működés érdekében egy áramátalakítóra is szükség van.

Ezt a célt szolgálja a Tesla legújabb terméke – számol be a CleanTechnika. A vállalat az utóbbi időkben egyre meghatározóbbá vált a napelemes tetőcserepek világában, a rendszerhez tartozó átalakítót azonban más cégek gyártották. A Tesla most bejelentette, hogy Solar Inverter néven elkezdi forgalmazni saját berendezését. A vállalat szerint az új termék jól kiegészíti eddigi otthoni napelemes rendszerét. A cég közleménye alapján a szerkezet rendkívül biztonságos, könnyen beszerelhető, és nemcsak a Tesla napelemes rendszerével, hanem a hagyományos fotovoltaikus tetőkkel is kompatibilis. A telepítést követően a felhasználók egy telefonos alkalmazás segítségével követhetik nyomon rendszerük működését.

Az átalakító a Tesla Powerwall 2 nevű otthoni akkumulátorának technológiáján alapul. A rendszer Wi-Fin, Etherneten és mobilhálózaton keresztül is képes frissülni, a termékből 3,8, illetve 7,6 kilowattos modell készült. A berendezés nagyjából 66 centiméter magas, 40,6 centiméter széles és 15,2 centiméter mély, kül- és beltérben pedig egyaránt használható mínusz 30 és plusz 45 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. A Tesla szerint az átalakító hatékonysága 97,5 százalék, azt azonban nem tudni, hogy ez súlyozott vagy maximum értéket jelent-e. Bár a piacon elérhetőek ennél hatékonyabb átalakítók is, a Solar Inverter megjelenése azt jelenti, hogy még kényelmesebbé válhat a Tesla napelemes rendszerének és otthoni akkumulátorának használata. A 12,5 éves garanciát és a vállalat termékeinek minőségét ismerve az átalakító remek választás lehet.

 

 

Kép: tesla.com