Környezetvédelem

Áder János a szennyvíztisztítás új módszereiről beszélget legújabb podcastjában

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsort, amelynek mostani adásában az Organica szennyvíztisztító technológiájáról kérdezte a cég társalapítóját.

Áder János elmondta: a magyarországi szennyvizek túlnyomó része tisztított formában kerül vissza többnyire a folyókba, míg például Afrikában, Ázsia nagy részén, Dél-Amerikában a szennyvíz 80-90 százaléka tisztítatlanul. Ez azért probléma, mert ahogy nő a vízfogyasztás, a szennyezés mértéke is nő, ami veszélyezteti a lakosság megfelelő vízellátását, a mezőgazdasági, ipari vízigények megfelelő kielégítését, és súlyos károkat okoz a környezetnek – hangsúlyozta. Bodnár Attila ismertette: a hagyományos szennyvíztisztítás azon alapul, hogy mikroorganizmusokkal “etetik ki” a szennyvízből az oldott szerves anyagokat. A cég újítása, hogy a tisztításban a hagyományosan alkalmazott mikroorganizmusok mellett magasabb rendű élőlények és növények is részt vesznek, így a víz visszaforgatása úgymond botanikus kertben történik – tudatta. Kiemelte: ez a megoldás hatékonyabb, kisebb helyigényű, kevesebb energiafelhasználású, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, mint a hagyományos. Nem büdös, ezért akár a város közepén is üzemelhet, és árban is versenyképes.

A technológiával a kommunális szennyvizeket tisztítják meg, a keletkező fölösiszapot pedig általában összegyűjtik, és egy központibb helyen végzik a rothasztást, metántermelést – tette hozzá. Áder János ismertetése szerint a cégnek 120 telephelye van, 4 kontinensen, 18 országban, vagyis nemzetközi terjeszkedése jelentős volt az utóbbi időben. Ezzel kapcsolatban Bodnár Attila arról beszélt, hogy vannak olyan régiók, ahol erősen követik a hagyományos megoldásokat, ott kevésbé befogadók az ötletre, de például Franciaországban 2007 óta szoros kapcsolatban állnak a legnagyobb vízszolgáltatóval, Kínában pedig egy tucat telepet építettek a lakótelepek közepén.

Az elnökhelyettes Áder János azon felvetésére, hogy Szingapúrban az ivóvíz harmadát szennyvízből állítják elő, úgy reagált: az emberek gusztustalannak tartják ezt a megoldást, de mérnökök rájöttek, hogy ez feloldható, ha a megtisztított vizet visszarakják a földbe vagy tározókba, mert az emberek ahhoz szoktak, hogy a tiszta víz természetes forrásból származik. Áder János felhívta a figyelmet arra is, hogy Indiában sokkal több vizet vesznek ki, mint amennyit a természet pótolni tud, így a kutak ki fognak merülni. Indiában életbevágó fontosságú lesz, hogy a szennyvizet megtisztítva felhasználják öntözésre vagy a tározók feltöltésére, különben az ország jelentős részén ellehetetlenül majd a növénytermesztés és állattartás – mondta. Hozzáfűzte: a lakosság, az önkormányzat és a vállalatok szemléletváltása döntő fontosságú. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az érdeklődők november végén, december elején a fenntarthatósági expón találkozhatnak az Organica munkatársaival a Hungexpón, és megismerhetik terméküket.