Megújuló energiaforrások

Ki gondolta volna, hogy napelemet nem csak a tetőre lehet telepíteni?

Az épületekbe integrált napelemek még nem örvendenek olyan népszerűségnek, mint a tetőn elhelyezett napelemek, amelyekkel Ausztráliában több mint 2,56 millió otthont láttak el, de az APVI-nek meggyőződése, hogy hatalmas lehetőség rejlik ennek elterjedésében.

A 200 millió ausztrál dollár (153 millió amerikai dollár) értékű, 48 emeletes, vegyes felhasználású épület Melbourne központjában áll, a befejezése még ebben a hónapban várható; de a Beulah már azt állítja, hogy a torony főfalaira rögzített, 42 kW teljesítményű napelemes rendszer a legnagyobb és leghatékonyabb függőleges szolár létesítmény Ausztráliában, és teljesítménye túl fogja szárnyalni a hasonló függőleges naperőművekkel ellátott többi épületét, írta az mnnsz.hu. A telepítéshez 128 darab Trina Solar HoneyBlack DD06M.05(II) 325 W-os modult használtak fel. A modulokat a torony főfalaira szerelték fel, és összesen 158 m² területet fednek le. A Melbourne-i székhelyű, kulcsfontosságú szolgáltató b.energy volt felelős a tervezésért, az építésért valamint a rendszer üzemeltetéséért és karbantartásáért, és a cég egy úgynevezett „függőleges megújuló stratégiát” választottak annak megoldására, hogy áthidalják a torony tetején szűkösen rendelkezésre álló hely problémáját.

A b.energy elnöke, James Dunstan azt mondta, hogy a 42 kW-os rendszer jobb teljesítményt nyújt a többi hasonló rendszernél a kibocsátások csökkentése, a költségcsökkentés és a zöld energia fenntarthatósága terén. „A festett részek és a stílusos HoneyBlack modulok nem csak kifejezetten hozzájárulnak az épülettervezés esztétikájához, de hozzá fognak járulni a közös tulajdonhoz kapcsolódó energiaköltségek csökkentéséhez is” – mondta.

„Míg a megtermelt elektromos áram mennyisége általában évi 56 MWh körüli lehet a síkban vagy szögben elhelyezett rendszerek esetében, a körülbelül 30 MWh előállítása messze meghaladja azt a mennyiséget, amelyet egy adott tetőn megújulókkal másként el lehetne érni.” Bár a b.energy hagyományos modulokat használt a Paragon telepítéséhez, a projekt nagyobb súlyt kölcsönöz az Ausztrál Napelem Intézet (Australian PV Institute, APVI) által kiadott jelentésnek, amely szerint az épületekbe integrált napelemek (building-integrated PV, BIPV) nagyobb jelentőségűekké váltak mint korábban, és ezeket nevezte meg a napelemek piacokra történő nagyobb arányú bejutását segítő öt kulcsfontosságú elem egyikeként.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) tavaly év végén kiadott, az épületekbe integrált napelemekre vonatkozó jelentésében szerepelnek az üzleti lehetőségekre vonatkozó részletes ajánlások, amelyek kiemelik, hogy az „épületekbe integrált napelem óriási lehetőséget kínál a tetők és homlokzatok helyi energiaforrásként történő kihasználására.” A Beulah ügyvezető igazgatója, Adelene Teh szerint a napelemes erőműnek a Paragon projektbe integrálása annak biztosítása érdekében volt fontos, hogy a vállalat folytassa a fenntartható fejlesztések és az ökológiai lábnyom csökkentése irányába vezető útját. A cég úgy nyilatkozott, hogy torony kihasználatlan területeinek felhasználása nem csupán innovatív, de látványos értékhozzáadást is képvisel, amely megkülönbözteti a torony beépített megújulókra vonatkozó kínálatát, és ráadásul vonzó költségtakarékossági lehetőséget is kínál a majdani lakóknak és a fejlesztőnek.