Környezetvédelem

Csökkenés jöhet a napelemek árában?

A napelemek áfájának csökkenésétől a napenergia nagyobb terjedését várja az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság elfogadta, hogy frissíti az áfára vonatkozó előírásokat, hogy az adózásra vonatkozó szabályokat összehangolja az EU prioritásaival, például az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel, ugyanakkor nagyobb mozgásteret engedjen a kormányoknak az általuk alkalmazott adórátákat illetően. Az EU tagállamai között lefolytatott konzultáció eredményeként arról hoztak döntést, hogy bővítik azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak jelenleg érvényes listáját, amelyek élvezhetik a csökkenő áfakulcsok előnyeit, ez vonatkozik többek között a lakóépületeken és középületeken telepített napelem panelekre. „Mivel sok európai ember szenved az energiaárak gázár kiváltotta növekedése miatt, a szolár eszközök csökkentett áfakulcsai hamarosan több háztartás és vállalat számára teszik megfizethetővé a napenergiába való befektetést, valamint a tiszta és olcsó energiához hozzáférést”, fogalmazott Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe (SPE) nevű szakmai szervezet vezérigazgatója a PV Tech-nek eljuttatott nyilatkozatában.

A napelem modulok mellett olyan tételek, mint a zöld fűtési rendszerek és a kerékpárok is előnyre tesznek szert az alacsonyabb áfának köszönhetően. A lista frissítésekor figyelembe vették a digitális szolgáltatásokat is, például az internet hozzáférést és az emberek egészségét védő árukat is. Az új szabályok értelmében az EU tagállamai továbbra is a szokásos, 15% fölötti kulcsokat fogják alkalmazni. Azonban most lehetőségük nyílik két csökkentett, akár 5%-os kulcs alkalmazására áruk és szolgáltatások esetében akár 24 kategóriában, írta az mnnsz.hu.

A Bizottság azzal is egyetértett, hogy 2030 januárjáig kivezeti a csökkentett áfakulcsokat vagy mentességeket a fosszilis tüzelőanyagok és más, hasonló módon üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását okozó áruk esetében. Az Európai Bizottság (European Commission, EC) szerint az EU jelenlegi áfaszabályai csaknem 30 évesek, és erősen modernizálásra szorultak. A frissített szabályokat most az Európai Parlament elé viszik, hogy megtörténjen a konzultáció a végleges szöveget illetően 2022 márciusáig. Idén az EU új célkitűzésről számolt be az unió számára, 2030-ig a korábbi 32% helyett 40%-kal kívánják növelni a megújuló energia részarányát a végső fogyasztáson belül. Az SPE azt jelzi előre, hogy e cél elérése összesen 660 GW szolár kapacitás telepítését igényli Európa-szerte.