Megújuló energiaforrások

Újra lesz európai napelem gyártás?

Bár sokan nem tudják, de egykoron Európa számított a napelemgyártás központjának.

Idővel azonban a technológia keletre szivárgott, és megindult a tömeggyártás, ami az egész világot letarolta. Ezen a helyzeten kíván most javítani, és egy kis szeletet visszaragadni az Európai Unió. A jövőre nézve komoly összegeket fektetnének az európai napelemgyártás újraélesztésére.

KEZDEMÉNYEZÉS INDULT AZ EURÓPAI NAPELEMGYÁRTÁS FELVIRÁGOZTATÁSÁÉRT

A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport megalapította az Európai Szolár Kezdeményezést (European Solar Initiative, ESI), amelynek célja egy olyan értéklánc kialakítása, ami a nyersanyagok kitermelésétől, beszerzésétől, a gyártáson át egészen az újrahasznosításig terjed. Az Európai Bizottság támogatott projektet elsősorban azért hívták életre, hogy újra magasabb szintre emeljék a kontinens napelemgyártását és kielégíthessék az európai piac keresletét, írta a pv-magazine.com.

A szakértők úgy vélik, hogy a projekt végrehajtásával az elkövetkezendő évtizedben egy nagyjából 20 GW-os európai keresletet lehetne kielégíteni a helyben gyártott napelemek által. A beruházás a kontinensnek évente 40 milliárd euró (48,6 milliárd USD) GDP többletet termelne, és 400 000 új munkahelyet is teremtene. A felmérések szerint a legaktívabb felvevőpiacok a kelet-európai országok, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország lennének. Ráadásul ez a projekt jelentősen fel is tudná gyorsítani Európa klímavédelmi programjában megfogalmazott célok elérését, valamint ez az Európai Green Deal beruházási terv célkitűzéseihez is hozzájárul, ami konkrétan az Unió 2050-es évre vonatkozó karbonsemlegességét irányozza elő.

Az egyik kiemelkedő európai napelemgyártó, a Meyer Burger nemrégiben jelentette be, hogy 22,5 millió eurónyi támogatást kapott Németországban annak érdekében, hogy az országban létrehozzon egy új heteroátmenetes napelemcellákat gyártó létesítményt. Az új gyártóegységnek a kezdeti gyártási kapacitása nagyjából 400 MW lesz, és a gyártási folyamatok várhatóan 2021 második negyedévében kezdődhetnek meg.

ZÖKKENŐMENTESEBB LEHET AZ ELLÁTÁSI LÁNC

A projekt szükségességére a COVID-19 járvány is rámutatott, hisz a logisztikai láncokban az elmúlt közel másfél évben nagy fennakadások voltak tapasztalhatók. A Távol-Keletről érkező áruk az elmúlt időszakban sokkal lassabban jutottak el a felhasználókig. Az európai napelem-kereskedő cégeknek pedig át kellett alakítaniuk, növelniük kellett raktárkészleteiket – ezzel felvállalva a piaci bizonytalanságokat is –, hogy ki tudják elégíteni a szükségleteket. A helyben történő gyártás és a földrajzi távolságok lerövidítésével ilyen problémákkal nem kell számolni, és így az európai napelemes piac kiegyensúlyozottabban tud majd működni.

 

 

Kép: Meyer Burger