Környezetvédelem

Ezzel a módszerrel energiát termelnek és vizet takarítanak meg egyszerre

Kaliforniában minden csepp víz számít, ezért napelemeket terveznek telepíteni a kanálisok fölé.

Egy Kalifornia középső részén működő víz- és villamosenergia-szolgáltató a maga nemében egyedülálló napelem-hálózatot telepít a vízcsatornáira: ezzel egyaránt generál extra villamos energiát, és spórol a vízzel, írja a Gizmodo. A Turlock Irrigation District (TID) 20 millió dolláros támogatást kapott az államtól a projekt megvalósítására. A Nexus projekt egy tavaly a Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján készült, ami számszerűsítve is lebontotta ennek a módszernek az előnyeit. Kaliforniában majdnem 6500 kilométer hosszú nyílt vízelvezető csatorna található, amelynek nagy a vízhozama. Ezek részei a vízrendszernek, és a Sierra Nevada-hegységből és az állam északi területeiről víztározókba, tavakba, vízerőművekbe szállítják a vizet. Kalifornia stabil vízellátását két komoly veszély is fenyegeti: a klímaváltozás és a túlfogyasztás, így gyakorlatilag az állam számára már minden csepp számít. Nem csoda, hogy komoly problémaként jelenik meg, hogy a nyílt csatornákban az értékes víz egy jó része elpárolog, írta az alternativenergia.hu.

A tavaly megjelent tudományos elemzés szerint ha Kalifornia összes csatornáját lefednék napelemekkel, az évente majdnem 240 milliárd liter vizet takaríthat meg az államnak. Ez annyi, amennyivel 50 ezer hektár mezőgazdasági területet megfelelően lehet öntözni, vagy 2 millió ember vízszükségletéhez elegendő. Kaliforniában 9 millió hektár mezőgazdasági terület található, így a megtakarított víz nem csodaszer a mezőgazdasági problémákra – de egy hosszú aszályban minden csepp számíthat. A tanulmány számításai szerint a napelemek 13 gigawatt tiszta energiát generálhatnak, ami az állam teljes szükségletének körülbelül egyhatoda. A víz hűsítő hatása viszont segítheti a napelemek hatékonyabb működését, mivel a napelemek veszítenek hatásfokukból a nagyon meleg napokon.

Ez a projekt csak két kis csatornaszakaszra fog kiterjedni Stanislaus megyében Modesto külső területén, és a közszolgáltató szerint körülbelül 100 000 otthon számára elegendő energiát fog termelni. A TID azonban azt mondta, hogy az idén ősszel kezdődő és 2024-ben befejeződő próbaverzió a panelek „koncepciójának bizonyítékaként” szolgál, és megmutatja, hogy mennyibe kerül a telepítés és a karbantartás – ha valóban jó megoldás lesz, akkor kibővítik az állam más területeire is.