Környezetvédelem

Mit jelentett be a kormány a napelem telepítésekkel kapcsolatban?

Az újonnan telepített napelemekkel megtermelt áramot már nem lehet majd betáplálni a hálózatba.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az október 12-én tartott kormányülés fő témája az energiaválság, valamint annak hatásai és kezelése voltak. Másnap, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Ami energetikai szempontból a legfontosabb: az újonnan telepítendő napelemek esetében felfüggesztik a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét. Az utóbbi időkben a napelemek hazánkban is elkezdtek rohamosan terjedni, ennek fő oka az idén év végéig elérhető otthonfelújítási program, a novemberben újrainduló, jelenleg szünetelő napelemes pályázat, valamint a rezsiszabályok augusztusi megváltozása. A különböző támogatások, illetve az elszálló energiaárak miatt rengeteg háztartás szeretne minél hamarabb napelemhez jutni, ez pedig sajnos a hazai cégeket is megterheli, jelentősek a csúszások.

Egy másik probléma, hogy az elmúlt években a hálózatot nem sikerült a növekvő igényeknek megfelelően fejleszteni, az meglehetősen elavult. Mint Gulyás Gergely kifejtette, több az energiabetáplálási igény, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért döntöttek úgy, hogy változtatni kell a szabályokon. Az eddigi eljárás az volt, hogy ha valaki betáplált áramot a hálózatba, azt a szolgáltató bevette, ez az alapja a szaldós elszámolásnak. „A még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel nem tudjuk befogadni az energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szabály azoknál fog változni, akik ezt követően telepítenek napelemet. A megtermelt áramot ezután csak a saját háztartásban lehet felhasználni, ami sokaknak komoly hátrányt jelenthet, még akkor is, ha kevesebb lesz a működtetéshez szükséges engedély. Gulyás Gergely szerint amennyiben a hálózatfejlesztés megvalósul az uniós forrásokból, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik majd. „Ez a mostani módosítás vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra, akik a saját célra állítanak elő energiát” – emelte ki, hozzátéve, hogy az új szabályok az erőművekre nem érvényesek.