Technika

Eurocsoport: az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az árak stabilizálásához

Az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az energiaárak stabilizálásához és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez - jelentették ki az euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn, luxembourgi tanácskozásukat követően.

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport közleményében kiemelte: az ukrajnai orosz háború újabb gazdasági zavarokat hozott felszínre, és több évtizedes csúcsokra emelte a már amúgy is emelkedő globális inflációt. A legfrissebb előrejelzések és felmérési mutatók arra utalnak, hogy a rövid távú növekedési és inflációs kilátások romlanak, és további gázellátási zavarok következnek be – közölték, hozzátéve: a kihívások kezeléséhez a gazdaságpolitikák szoros összehangolására van szükség. Törekedni kell arra, hogy az unió elkerülje az energiaár-sokkot, valamint annak további, az inflációs dinamika tartósabb felgyorsulásával járó hatásait, ami kárt okozna az uniós gazdaságoknak. Tartózkodni kell az olyan politikáktól, amelyek növelnék az inflációs nyomást – húzták alá.

Kiemelték: nem szabad megfeledkezni a beruházásokról az energiahálózatok hatékonyságába és összekapcsolhatóságába, az energiaforrások diverzifikálásába, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fejlesztésébe és a jól működő energiapiacokba. Ezek döntő fontosságúak az ellenálló képesség fokozása érdekében, védelmet jelentenek az uniós gazdaságok számára a fosszilis tüzelőanyagok árának jövőbeli emelkedése ellen, valamint elengedhetetlenek a hosszú távú, fenntartható növekedés alapjainak megteremtése szempontjából. Olyan, az egységes piacot nem torzító, célzott és ideiglenes politikára van szükség, amely segíti a magas energiaárakkal küzdő vállalkozásokat abban, hogy csökkentsék kitettségüket, valamint a magas energiaárakból váratlan bevételeket szerző energiacégek szolidaritást vállaljanak a társadalom rászoruló rétegeivel – tették hozzá.

 

mti