Megújuló energiaforrások

Hány évig fogja termelni az energiát a napelemes rendszer?

Mivel egy fotovoltaikus rendszer több kulcsfontosságú összetevőből épül fel, ezért nemcsak arra érdemes figyelni, hogy mennyi is a napelem élettartama, hanem arra is, hogy mennyi az inverter élettartam, mennyit bír a tartószerkezet, vagy meddig bírják a rögzítéshez és bekötéshez szükséges rögzítők, csatlakozók és kábelek.

A napelem élettartam: évek vagy évtizedek?

Érdemes foglalkozni a napelem panel élettartam kérdéssel és annak elemzésével, hiszen ez mutatja meg leginkább, hogy valóban egy megtérülő befektetésről van-e szó. A napelem élettartama leginkább attól függ, hogy milyen minőségű anyagokat használtak fel hozzá a gyártás során. Ez pedig a napelem gyártók által adott napelem termelési garancia esetében mutatkozik meg jól. Minél hosszabb időre szól a szavatosság, annál jobb minőségű anyagok alkotják a terméket.

Jelenleg a piacon elérhető napelemekre a gyártók általában 20-25 év garanciát vállalnak. Fontos tudnunk, hogy ez viszont nem azt jelenti, hogy ennyi idő után tönkre is mennek, hanem csak annyit, hogy legyártásukat követően a környezeti amortizáció miatt teljesítményük nem esik a gyártó által előírt érték alá. Ez általában 80% szokott lenni, ami még mindig rendkívül jó működést jelent. A teljesítményromlás többnyire a napelemeket borító üveg fényáteresztő képességének romlásával és a cellák sérülésével magyarázható. A napelem élettartama azért is ilyen hosszú, mivel a termék nem tartalmaz kopó, forgó alkatrészeket, vagyis passzív elemként tűri a használatot és az időjárási viszontagságokat. Érdemes még azt is megemlíteni, hogy optimális esetben a napelem termelési garancia ideje alatt a rendszer bekerülési ára már többszörösen megtérül.

A több évtizedes garancia ellenére sokan azonban mégis pesszimisták a napelem élettartama tekintetében. Ez pedig teljesen felesleges, hiszen már vannak olyan panelek is, amelyek több, mint 30 éve működnek hibamentesen. Erre kitűnő példa a Németországban végrehajtott 1000 tető program, ahol a 90-es években telepítettek napelemes rendszereket, melyek máig zöld árammal látják el a lakosságot. Itt meg kell említeni, hogy a teljesítményromlás ráadásul sokkal alacsonyabb méretű volt, mint azt a tervezők várták.

Az inverter garancia jelentősége a napelemes rendszer esetében

A napelemes rendszer másik fő alkotóeleme az inverter. Ennek az áramátalakító berendezésnek -, mely a napelemek által megtermelt egyenáramot (DC) alakítja át váltóárammá (AC) – az esetében is kiemelten fontos a megalapozott választás, mivel ez a rendszer “szíve” és egységre vetítetten a legdrágább része is egyben. A napelemekhez hasonlóan ezekre a berendezésekre is biztosított szavatosság, az inverter garancia. Az inverterek bár nincsenek kitéve a külső elemeknek oly mértékben, mint a napelemek, mégis nagy terheléssel kell megküzdeniük az áramátalakítás során. Ezért az inverter élettartam általában rövidebb időszakot ölel fel, mint a napelemeké.

Az inverter élettartam gyártótól függően 5-10 év, de ahogy a napelemekénél, úgy ezeknél az áramátalakító berendezéseknél is igaz az, hogy a technológia fejlődésével egyre hosszabb és hosszabb inverter garancia biztosított. Mindenesetre napjainkban 10 évvel érdemes kalkulálni egy inverter esetében, bár ennél is előfordultak már két évtizedet is megélt példányok. Amennyiben visszakanyarodunk a teljes rendszer, illetve a napelem élettartam tapasztalataira, ami akár 3-4 évtized is lehet, akkor azt mondhatjuk, hogy a panelek lecserélése előtt többször is számolni kell inverterváltással.

Napelem termelési garancia trendek és jövőbeli kilátások

Tisztázzuk először is, hogy mi a különbség a termék és a napelem termelési garancia között. A napelemekre általában 10-12 év termék- és 20-25 év termelési garancia vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy 10-12 éven belül bármilyen gyártási hiba felmerülése esetén a gyártó/hivatalos forgalmazó garanciálisan cseréli a terméket. A termelési garancia 10 évre 90%-os, 20-25 évre pedig 80%-os termelési szintre nyújt biztosítékot. A gyártó gyakorlatilag ezzel szavatolja, hogy a rendszer több évtized működés után is minimum 80%-on fog teljesíteni.

Ez az érték 2 évtized elteltével is még mindig kiválónak mondható, de ki kell hangsúlyozni azt is, hogy az eddigi tapasztalatok ennél sokkal kedvezőbb, 5-10%-os visszaesésről számolnak be. Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ezeket az értékeket a 20-30 évvel ezelőtt legyártott panelok esetében mérték. Azóta viszont a gyártási technológia rengeteget fejlődött, így az is előfordulhat, hogy a napjainkban telepített napelemek alig 1-2%-os teljesítménycsökkenéssel fognak működni 2-3 évtized múlva is.

A hosszú napelem élettartam titka

A napelem élettartam időintervalluma tekintetében számos tényező közrejátszik. Először is fontos magának a moduloknak a karbantartása, tisztítása. Bármilyen meghibásodást, rendellenességet (pl. alacsonyabb szintű termelést) tapasztalunk, akkor azt bízzuk szakemberre. A napelemek tisztítása szintén speciális feladat, aminél fontos a megfelelő szaktudás. Ezeknek a tevékenységeknek a végrehajtásával a napelem panel élettartam is jelentősen meghosszabbítható. A napelem panel élettartam növelésében közrejátszik a rögzítéséhez és összekapcsolásához szükséges alkatrészek sokasága is. A paneleket rögzítő, többnyire rozsdamentes acélból és alumíniumból álló tartószerkezet ugyanakkor éppúgy karbantartást igényel, mint maga a napelem.

Bár igen ellenálló elemekből készülnek a rögzítők, a kapcsok, a kábelek és maga a fémváz, de az időjárási körülmények (szél, napsugárzás miatti hőtágulás) fellazíthatják az elemek közötti kapcsolatot, melyre érdemes időnként ránézni. A tartószerkezet és bekötések ellenőrzését szintén bízzuk szakemberekre, akik ha szükséges könnyedén elvégzik a megfelelő javításokat. A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a jól felszerelt rendszerek kisebb karbantartásokkal 35 évet is kibírnak, ami esetenként több is lehet, mint egyes tetők élettartama.