Környezetvédelem

Energiaügyi Minisztérium: jövőre sem maradnak áram nélkül a még le nem szerződött versenypiaci kisfogyasztók

Veszélyhelyzeti átmeneti ellátás révén juthatnak villamos energiához, ezzel az új évben is megőrizhetik működőképességüket az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, szerződéssel nem rendelkező felhasználók - közölte az Energiaügyi Minisztérium kedd este az MTI-vel.

Közleményük szerint az idén 2 GWh-nál kevesebbet fogyasztó vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek 2022. december 19-ig elektronikus úton nyilatkozva élhetnek e lehetőséggel. Áramellátásukról január elsejétől a nyilatkozattételt követően automatikusan létrejövő szerződés keretében, havonta változó áron gondoskodik majd az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. A kormány minden speciális helyzethez alkalmazkodva védi a hazai fogyasztókat a szankciós energiaárak hatásaitól – írták, majd úgy folytatták: a kabinet “a rendkívüli kihívások ellenére fenntartotta a rezsicsökkentést, így a magyar családok továbbra is a legolcsóbban juthatnak földgázhoz, és a második legalacsonyabb árat fizetik az áramért Európában”.

A munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását új eszközzel igyekszik biztosítani a kormány – mutattak rá. Ismertették: a konstrukciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján az Energiaügyi Minisztérium dolgozta ki. A kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályozás 2022. december 13-án lép hatályba. Az érintett versenypiaci felhasználók az intézkedésnek köszönhetően január elsejétől sem maradnak villamos energia nélkül. A lehetőséggel azok az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók élhetnek, amelyek a jogszabály hatálybalépését megelőző napon nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal. Hozzátették: így értelemszerűen nem fogadhatók be azok a kérelmek sem, amelyek esetében a meglévő szerződést a kihirdetést követően mondanák fel. E körből is kizárólag azok a felhasználók igényelhetik az új tarifán alapuló ellátást, akiknek a 2022-es éves tényfogyasztása nem haladja meg a 2 GWh mennyiséget.

A feltételeknek megfelelő ügyfelek e-mail címük megadásával az MVM Next honlapján tehetnek nyilatkozatot 2022. december 19., hétfő éjfélig. A határidő jogvesztő. Az áramellátásról január elsejétől egy egyszerűsített eljárásban, mintaszerződésben rögzített tartalommal, határozatlan időre létrejövő szerződés alapján gondoskodik a kereskedő. Az érintettek a villamos energiát havonta változó áron kapják, kifejezetten azzal a céllal, hogy ellátásuk a jövő évben is biztosított legyen. Mennyiségi limittel, biztosítékadási vagy előlegfizetési kötelezettséggel nem kell számolniuk. A jogosulatlanul igénylők vagy jogosultságukat hitelt érdemlően nem igazolók szerződése azonban felmondható, akár kötbér fizetésére is kötelezhetők – mutattak rá.

A konstrukciót bevezető veszélyhelyzeti kormányrendelet kimondja, hogy az átlagfogyasztás felett januártól érvényes lakossági áram- és gázárakat március helyett április végéig kell alkalmazni. 2023 első felében tehát nem a két negyedévre, hanem előbb négy, a folytatásban pedig két hónapra, májusra és júniusra rögzítik a legfontosabb energiahordozók rezsicsökkentett szinten túli tarifáit. A fűtési szezon utolsó hetei így nem lógnak ki a következő árszabási időszakból, ami megkönnyíti az előzetes költségszámítást, a fogyasztás megtervezését a családok számára – írta a minisztérium.