Megújuló energiaforrások

Nem éri hátrány a napelemes háztartásokat a szolgáltatóváltás miatt, ígéri az MVM NEXT

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szeptember 1-jétől megkezdte a korábban az Elmű-Émász által ellátott ügyfelek számára az áramszolgáltatás biztosítását; a napelemes ügyfeleket sem éri hátrány - tájékoztatott közös közleményében az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az EON Hungária csoport és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A tájékoztatás szerint minden érintett ügyfél, beleértve a háztartási méretű kiserőművel rendelkezőket is, az Elmű-Émásztól végszámlát kapnak majd, amely az éves szaldóelszámolás megszokott rendjében is változást jelent. Annak érdekében, hogy a többlettermeléssel rendelkező napelemes ügyfeleket ne érje hátrány a rendkívüli elszámolás miatt, az elmúlt időszakban az átadó és az átvevő fél kidolgozta a megoldást: azoknál a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfeleknél, akiket az elszámolás kedvezőtlen lenne pénzügyileg, az MVM Next az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az Elmű-Émász elszámolásának eredményét is figyelembe veszi, így az ügyfeleknek a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel. A megoldásról az érintetteket az MVM Next tájékoztatni fogja. A tájékoztatás szerint az energiahivatal megvizsgálta a háztartási naperőművek termelésének elszámolására kidolgozott szolgáltatói javaslatot, és megállapította, hogy a megoldás korrekt feltételeket teremt a naperőmű-tulajdonosok számára, alkalmazásával a naperőműves háztartásokat nem éri anyagi kár, és a javaslat a hatályos jogszabályoknak is megfelel. A MEKH, mint szabályozó hatóság továbbra is nyomon követi a szolgáltatóváltás folyamatát, és ellenőrizni fogja a javaslatban foglaltak gyakorlati megvalósulását is.

A MEKH jelezte azt is, hogy a háztartási naperőművek esetében alkalmazandó szaldó elszámolás 2023. december 31-ig érvényben marad, és minden további szolgáltatóváltás esetén ezt kell alkalmazni.
Az MVM korábban közölte, hogy szeptember 1-jén az MVM csoporthoz került, valamint nevében és arculatában is megújult az Émász Hálózati Kft., amely MVM Émász Áramhálózati Kft. néven folytatja a villamosenergia-hálózat üzemeltetését Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megyében, illetve Pest megye keleti és Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részein.

Budapesten és Pest megye legnagyobb részén a villamosenergia-hálózat fenntartója és üzemeltetője ezentúl is az EON Hungária csoporthoz tartozó Elmű Hálózati Kft., amely szeptembertől két önálló ügyfélszolgálati irodát működtet Budapesten és Érden. Ugyancsak szeptember 1-jén az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. megkezdte a korábban az Elmű-Émász által ellátott ügyfelek számára az áramszolgáltatás biztosítását; a szolgáltatóváltással az Elmű-Émász csaknem 2 millió ügyfele került az MVM Nexthez.