Környezetvédelem

Napelemes tetőcserepet fejlesztett egy német cég

A Creaton és az Autarq egy moduláris napelemes cserepet fejlesztett ki komplex tetőkhöz. A termék kompatibilis az összes inverterrel, mondta a gyártó.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Különleges napelemes tetőcserepeket mutatott be a németországi Creaton és az épületekbe integrálható fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó Autarq – számol be a PV Magazine. A cserepek különlegessége, hogy összetett tetőkbe is beilleszthetőek, és elvileg minden típusú inerverrel kompatibilisek. Sokan vannak, akik bár megengedhetnék maguknak az otthoni napelemek telepítését, nem akarnak a házukon méretes, kilógó paneleket látni. Számukra jelenthetnek megoldást a napelemes cserepek, amelyek a tető részeként akár meg is szépíthetik az adott ingatlant. Bár a technológia egyre fejlődik, az ilyen típusú termékeknek megvannak a hátulütőik, telepítésük például a hagyományos panelekhez képest is hosszú és összetett folyamat, a cserepek ráadásul nem passzolnak minden tetőtípushoz.

A közelmúltban bemutatott németországi termék változatosabb tetőszerkezetekben használható. A Creaton PV-Autarq nevű cserép a Creaton egy korábbi, fekete napelemes cserepén alapul, amelynél a sima téglafelület képezi a monokristályos fotovoltaikus eszközök hordozóját. A cserépen egy 3,2 milliméter vastag, edzett, egyrétegű biztonsági üveg található. A panel mínusz 45 és plusz 85 Celsius-fok között tud üzemelni, és akár 5400 pascalos nyomásnak is ellenáll, magyarán az Európában esetlegesen megtapasztalható extrém időjárás sem jelent problémát számára. A termék ellenállósága és tartóssága a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság besorolása alapján IEC 61215-ös, biztonsági értéke pedig IEC 61730-os. Az egyes komponenseire akár 25 éves garancia is elérhető.

„A Creaton PV-Autarq tetőcserép rendszer moduláris felépítésű, ezért kiválóan alkalmas összetett tetőfelületekre is” – mondta Florian Scherr, a Creaton értékesítési igazgatója. A vállalat termékét egyébként az eredeti cserepekkel kombinálva is lehet telepíteni. A rendszerben az egyes napelemes csempék egyesével vannak egymáshoz csatlakoztatva, a csatlakozó elemeit pedig téglák rejtik el, illetve védik az időjárástól.

 

 

Kép: Autarq