Környezetvédelem

Napelemes tetőcserepet használ a Google is

Mintegy 90 000 különálló napelem fog elegendő elektromos áramot előállítani a Google által használt két épület által igényelt energia 40%-ának fedezésére.

A Google egyik legújabb épülete integrált napelemes megoldást (BIPV) alkalmaz, a termék neve Dragonscale (sárkánypikkely), amelyet egy európai szolárpanel gyártó, a SunStyle állít elő. Az internet óriás, amely a tiszta energia beszerzésében is világelső, körülbelül 7 MW-nak megfelelő mennyiséget telepített a termékből a Szilícium-völgyben található épületegyüttesén belül. A 90 000 különálló napelem elegendő elektromos áramot termelni ahhoz, hogy fedezze a Google által használt, Bay View és Charleston East néven ismert épületek energiaigényének 40%-át. A napelem cellákat robusztus, mégis rugalmas polivinil-acetát (polyvinyl acetate, PVAc) rétegbe ágyaznak. A panelek elülső felszínét hat milliméter vastagságú edzett üvegből készült réteg védi; a hátulsót pedig egy tűzálló Tedlar (polivinil-fluorid, polyvinyl fluoride, PVF) réteg. Mivel a cserepek széleit a nedvesség bejutásának megakadályozása érdekében szigetelik – nagyon hasonlóan az üveg-üveg napelem panelekhez – nincs szükség a panel alumínium keretbe helyezésére, írja az mnnsz.hu.

A polivinil réteg karakteres, „prizmatikus” textúrával rendelkezik, ami a szolár panel belsejében csapdába ejti azokat a fotonokat, amelyek a hagyományos, lapos napelem panelekből megszöknének. Az eredmény a napelem panel termelésének növekedése. Műszaki értelemben, ha csak egyetlen panelt telepítenénk, akkor annak a hatékonysága 15% lenne. Ez azért van, mert a hagyományos füzérnél a felső négyszögben a termék átfedő jellege miatt nincs napelem cella. De ha figyelembe vesszük az az átfedéses konfigurációt, a hatékonysági besorolás közelebb kerül a 17%-hoz, a vállalat ezt az adatot tünteti fel honlapján A napelem cellák hagyományos monoPERC (passivated emitter and rear cell) technológiával készült szabványos monokristályos cellák. A panelek szabványos MC-4 típusú csatlakozóval csatlakoznak, és iparági szabványt képviselő szolár inverterrel működnek.

A vállalat által megadott specifikáció öt különböző napelem panel típust sorol fel, amelyek beilleszthetők a tető határain belül, így a teljes tetőterület kihasználható. A napelemes tetőcserepeket közvetlenül a nap-tető szerkezethez rögzítik. Az alsó szerkezet készülhet fából vagy rozsdamentes acélból. A falécből készült rácsozat Európában elterjedt tetőfedési technika. Ez lehetővé teszi a napelem panelek jobb kihasználását építőanyagként. Az Egyesült Államokban az ilyen alsó rácsszerkezet helyett a furnérlap alatt elhelyezett tetőgerendákat alkalmazzák. A garancia kiterjed a termék energiatermelési képességére csakúgy, mint építőanyagként mutatott integritására. A füzérekre 30 évnyi garanciát nyújtanak. Az energiahozamra vonatkozóan azt garantálják, hogy az 10 év elteltével a névleges hatékonyság 90%-a fölött marad, és 25 év után a 80%-a fölött.