Környezetvédelem

Tesla: napelemes tetőcserép vagy hagyományos napelem?

A Tesla két kiváló minőségű napelemes terméket is kínál, az egyik olcsósága, a másik rendkívül esztétikus megjelenése miatt népszerű az amerikai piacon.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Noha a Tesla vállalatról a többség az elektromos autókra asszociál, a cég energetikai portfóliója is jelentős. A Tesla nemcsak ipari szereplők számára kínál termékeket, hanem a lakosságnak is: napelemes eszközei a tengerentúli piacon igen népszerűek. Az egyik termék egy napelemes tetőcserepekből, míg a másik egy panelekből álló rendszer, ezeket vetette össze a Slash Gear. Fontos hasonlóság, hogy mindkét termék a Tesla Powerwall nevű eszközére csatlakoztatható. Ez egy otthoni, kifejezetten napelemek számára kidolgozott akkumulátor, amelynek segítségével az ügyfél elraktározhatja későbbi felhasználásra a nappal megtermelt áramot. A szerkezet egyik előnye, hogy hálózati problémák esetén is tud energiát biztosítani. A Tesla panelje megjelenésében, telepítésében és működésében is sokban hasonlít a hagyományos napelemekre. A modulokat jellemzően a ház tetejére telepítik, a Tesla szerint az Egyesült Államokban ez a legolcsóbb napelemes rendszer, amelyhez ráadásul pénz-visszafizetési garanciát is adnak.

Az egyes egységek nagyjából 189-szer 104 centiméteresek, és 4 centiméterre vannak a tetőtől. A panelek alapdizájnja sima, szögletes és fekete, keretük alumínium alapú. A Tesla napelemes cserepei a hagyományos modulokkal szemben a tetőbe építhetőek, ily módon kevésbé csökkentik az otthon szépségét, sőt elegáns megjelenésükkel még fokozhatják is azt. Ennél a terméknél az egyes egységek megközelítőleg 114-szer 38 centiméteresek. Bár a cserepek kétségkívül esztétikusabbak, telepítésük komolyabb, a tetőt nagyban átalakító beavatkozást igényel, beszerzésük ezért jóval költségesebb.

A fotovoltaikus cserepek acélból és üvegből készülnek, és a Tesla szerint jóval ellenállóbbak, mint a hagyományos tetőalapanyagok. A rendszerre 25 éves garancia érhető el, ez felveszi a versenyt az amerikai piacon beszerezhető egyéb tetőfedő anyagokéval. A napelemes cserepek előnye a panelekkel szemben, hogy bonyolultabb, nagyobb felületekre is beszerelhetőek.