Környezetvédelem

Csaknem négymilliárd forintból fejlesztik az árvízvédelmi töltéseket a Felső-Tisza két mellékfolyóján

Összesen 3,9 milliárd forint értékben, százszázalékos hazai és uniós támogatás segítségével fejlesztik az árvízvédelmi töltéseket a Felső-Tisza két mellékfolyóján, a Krasznán és a Batáron - közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság pénteken az MTI-vel.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében zajló projektben a Kraszna jobb partján Kocsord és Olcsva között 16,7 kilométeren, a folyó bal partján Olcsva és Vásárosnamény között 4,3 kilométeren, valamint – a 2019-ben kiépült szakasz folytatásaként – a Batár-patak bal partján Magosliget térségében több mint fél kilométeren fejlesztik a meglévő töltéseket.

A beruházás eredményeként a Kraszna és a Batár mentén összesen mintegy huszonkét kilométeren magasítják a folyók védvonalait, amelyek ezzel kerékpározásra is alkalmasak lesznek. A Batárt érintően újjáépítik a csőzsilipet és a mobil szivattyúállást, valamint a megépülő vízi létesítmények fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges eszközök beszerzését is biztosítja a program. A közleményben kitértek arra, a fejlesztésre azért van szükség, mert a Felső-Tiszán gyakori jelenség a Tisza árvizeinek visszaduzzasztása a Szamosba, a Krasznába, a Túrba és a Batárba. Emellett előfordul, hogy a mellékfolyókon egymást követő több árhullám egyesül és az így kialakuló nagyobb árvíz találkozik a Tisza árhullámával, ami különösen Vásárosnamény térségében okozhat nehéz árvízi helyzeteket.