Öko-drive

Elektromos biciklikkel hódítana a Porsche

A Porsche egy ideje érdekelt az elektromos kerékpárok piacán, ezúttal egy horvát gyártót vont be e-biciklis csoportjába.

Egyre több autógyártó dönt úgy, hogy elektromos bicikliket is elkezd forgalmazni, ami egyáltalán nem meglepő: egy gyorsan fejlődő, komoly kereslettel bíró szektorról van szó. Az már sokkal érdekesebb, hogy első ránézésre egészen meghökkentő márkák is próbálkoznak a piacon, ilyen többek között a luxusra specializálódott BMW.

A mezőnyből mindenképp kimagaslik egy másik német gyártó, a Porsche, amely az elmúlt években több szakaszban vetette meg a lábát az e-biciklik világában. A vállalat legújabb lépéseként a horvát Greyp márka beépítésével alakítja át a már létező Porsche eBike Performance-t – számol be az Electrek.

A döntéssel tulajdonképpen három korábbi céget vonnak össze eggyé, a Greyp mellett az elektromos-kerékpár hajtásláncokra szakosodott Fazua, valamint a Porsche saját, házon belüli e-bike csoportja egyesül. A gyártó pár éve jelent meg az e-biciklik piacán, és hamar gyors növekedésnek indult a szektorban. A márka a horvát elektromos szuperautó-gyártó Rimacban már korábban szerzett részesedést, ezzel együtt pedig a Rimac leányvállalatába, a Greypbe is bevásárolta magát.

A közelmúltban aztán úgy döntöttek, teljes egészében megveszik a nagy teljesítményű kerékpárokra szakosodott céget. A Fauza még tavaly év végén került hozzájuk, az összeolvadás utolsó részeként született meg a Porsche eBike Performance – az alapítást technikailag tavaly augusztusban hajtották végre, de a csoport most nyerte csak el végleges formáját. Akkor két, egymással párhuzamos szervezet alakult ki az e-kerékpár diverzióban, az egyik az alkatrészekre specializálódott Porsche eBike Performance GmbH, a másik pedig az utóbbi csoport eredményeire építő, kész kerékpárokat gyártó P2 eBike GmbH. A legfrissebb bejelentés alapján előbbi csoport a németországi Ottobrunnban, a másik pedig a horvátországi Sveta Nedeljában fog működni.

Az, hogy a Porsche eBike Performance alatt tovább élő Greyp neve mennyire marad meg a cégen belül, még kérdéses. Az ugyanakkor biztos, hogy az eddigi eredményeket, tudást átmentik az új struktúrába.