Környezetvédelem

Energiaügyi Minisztérium: rengeteg áramot és gázt spóroltunk meg a fűtési szezonban

A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon; gázból ez hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás megtakarítást jelent - tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.

A közlemény szerint az enyhe időjárás mellett a kormányzati intézkedéseknek és a tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhető eredmény a következő télen is elősegíti a biztonságos ellátást. A lakosság 22,4 százalékkal, a gazdaság pedig 26 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kalkulációja szerint a háztartások felhasználása mintegy 750 millió köbméterrel, 2,5 milliárd köbméterre, az ipari és intézményi szereplőké közel 1,25 milliárd köbméterrel, 3,4 milliárd köbméterre csökkent. A negyedével alacsonyabb összes fogyasztás 2 milliárd köbméterrel marad el a tavaly tavasszal zárult fűtési szezonban mért értéktől – ismertette a tárca. Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló számítás villamos energiából 7,5 százalékos, nagyságrendileg 1900 gigawattórás megtakarítást mutat a teljes fűtési szezon hat hónapjára. A szankciós energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást, mintegy száz központi hivatali épületben felére csökkentette a gázfelhasználást. Az országos energiaigény nagyarányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette – emelte ki az EM.

Áprilisban a tavalyinál több mint kétszer magasabb készletszintről kezdődhetett meg a hazai gáztárolók feltöltése. A kimagasló kapacitás fele már foglalt, 3,2 milliárd köbméter a rendelkezésre álló gázmennyiség, ez jóval meghaladja az elmúlt fűtési szezon lakossági fogyasztását. Idén másfélszer több védett állami földgáztartalék könnyíti meg a következő télre való felkészülést, erősíti az ellátás biztonságát – jelezte a minisztérium. A kormány az átlagfogyasztásig egész évben fenntartja a rezsivédelmet. Az Európában egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a tagállami háztartások közül a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és gázt – hangsúlyozta közleményében az EM.