Környezetvédelem

A nyár egyik sláger terméke lehet a napelemes pergola

A kertbe telepíthető napelemes rendszer egyelőre csak Amerikában érhető el.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemek az élet egyre több területén jelennek meg, és egyre változatosabb formát öltenek. A fejlődés a lakossági rendszereket is elérte, ma már nemcsak a háztetőkön, de akár a kertekben is helyet kaphatnak ezek a berendezések, tovább csökkentve az adott háztartás áramköltségeit. A grillszezonhoz közeledve a szilícium-völgyi startup, az Arka Energy például egy új, napelemes pergolát mutatott be – írja a PV Magazine. A 2,4-4,3 kilowattos rendszerhez fotovoltaikus, monokristályos PERC lemezek tartoznak. A PowerGazebo egyelőre az Egyesült Államokban érhető el a lakossági napelemes telepítők és a fogyasztók számára. A kültéri pergola kényelmes, elegáns és hatékony megoldást kínál az otthoni napelemes termelésre vágyó háztartások számára, különösen azon otthonoknak, amelyeknek a tetőn korlátozott hely áll rendelkezésre a hagyományos panelek telepítésére. A PowerGazebo négyzetméterenként nagyjából 1,26 watt napenergia-kapacitással bír, és 16,7, illetve 28,9 méteres konfigurációban kapható. Az Arka Energy 25 év garanciát vállal a napelemes lapokra, a pergola tartószerkezetét pedig úgy tervezték, hogy ellenálljon az erős, viharos szeleknek.

A PERC a Passivated Emitter and Rear Contact kifejezés rövidítése, az ezzel a technológiával készített fotovoltaikus cellák teljesen eltérnek a hagyományos napelemektől. Az ilyen cellák hátlapján egy speciális vezetőréteg található, amely az egyébként hasznosítatlan fény egy részét képes visszaverni, ezzel az felhasználhatóvá válik a rendszer számára.

A PowerGazeboba napelemei 77-97 wattosak, cellahatékonyságuk pedig 22 százalék. A panelek tartószerkezete 7-14 fokos, és a napi napsugárzáshoz igazodnak. A pergolához további kiegészítők, például konnektorok, 8 wattos mennyezeti lámpák és az opcionális IP-65 besorolású perifériás LED-es lámpák érhetőek el. Az Arka Energy szerint a rendszer tíz különböző konfigurációban szerezhető be, a vállalatnál múlt héten lehetett elkezdeni megrendelni a terméket, az első darabokat pedig május végén szállíthatják ki.