Megújuló energiaforrások

Teljesen átlátszó napelemet fejlesztettek

Több méretben érkezhet az átlátszó napelem.

A vállalat közlése szerint az átlátszóságnak köszönhetően a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt, írta a mnnsz.hu. Kimenő teljesítményük 160W és 280W közötti, míg hatékonyságuk a 9,5% és a 16,7% közötti tartományban mozog. A német napelemek gyártója, a Sonnenstromfabrik olyan épületekbe integrált, fotovoltaikus modulokat dolgozott ki, amelyek magas fokú átlátszóságra optimalizálhatók. Az üveg-üveg monokristályos modulokat a Sonnenstromfabrik a Brilliant márkanév alatt értékesíti, három különböző szintű átlátszóságot mutató változatban. A változatok között található egy 51% átlátszóságú 32-cellás panel, egy 27% átlátszóságú 48-cellás termék, és egy 54-cellás változat, amelynél a panel teljes felületének csupán 19%-a átlátszó. A modulokat 2 x 2 mm-es antireflexiós síküveggel fedték, kimenő teljesítményük 160W-tól 280W-ig terjed. Hatékonyságuk szintje is eltérő, a 160W teljesítményű, 32-cellás, kerettel ellátott panelé minimum 9,5%, míg a 280W teljesítményű, 54-cellás, keret nélküli panelé minimum 16,7%.

A keretes változat méretei 1700 x 1000 x 35 mm, a tömege 22,5 kg, míg a keret nélküli termék 1693 x 993 x 4,5 mm, ennek tömege 20,5 kg. „A cellák elrendezésének változtatásával a Sonnenstromfabrik olyan napelem modulokat fejlesztett ki, amelyek ideális eszközök az árnyékoláshoz” – nyilatkozta a gyártó a pv-magazine részére. „Ez azért lehetséges, mert a Sonnenstromfabrik gyártólétesítményei lehetővé teszik a cellák rugalmas elhelyezését, így változtatni lehet a cellák soronkénti számát vagy a sorok modulonkénti számát.”

A vállalat állítása szerint az átlátszóság miatt a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt. „A beépítés módjától függően a Sonnenstromfabrik Brilliant napelem moduljai árnyékot nyújtanak és energiát termelnek” – jelezte. A vállalatnak meggyőződése, hogy üzemanyag töltőállomásokon is használható lenne, ahol a tetőket gyakran trapézlemezekből készítik, amelyek egyszerűen lecserélhetők az üveg-üveg modulokra.

A modulsorozat olcsó lehetőséget kínál a tetők felújításához is. „Mivel négyzetméterenként legfeljebb 800 kg terhelést jelent, ezek stabilabbak, mint a tetőcserepek” – jelezte a cég. „A különleges szerelési rendszernek, az áttetsző, ammóniának ellenálló üveg/üveg modulok alkalmasak ipari csarnokok vagy istállók tetején történő elhelyezésre is. A különleges rendszer gondoskodik a lecsapódott víz elvezetéséről is.” A Sonnenstromfabrik idény nyárra tervezi, hogy a panelek nagyobb mono PERC cellákkal történő ellátását 158,75 x 158,75 mm formátumban. Ez azt jelenti, hogy kimenő teljesítményük 170W 290W közötti lesz. Az új sorozat összes moduljára 30 évre szóló garanciát biztosítanak.