Környezetvédelem

Ingyen napelemes pályázaton nyertesek kaptak jó hírt

A most kiadott közlemény nagyon fontos lehet a napelemes pályázat nyertesei számára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 2021 végén indított napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat története nem éppen zökkenőmentes: a kiírást többször is módosították, a program pedig elképesztő csúszást tapasztalt – az első forduló már lezárult, a második indulására még várni kell. A pályázaton eredetileg 100 százalékos támogatást ígértek, a piacon tapasztalható drágulás és az infláció miatt azonban sok résztvevőnek valószínűleg önerőre is szüksége lesz. Legutóbb május elején számoltunk be róla, hogy átalakították a programot, akkor leegyszerűsítették az adminisztrációt. Június 1-én újabb vonatkozó közleményt adtak ki. Aki már végzett felújítást otthonában, tudja, hogy az eredeti tervek könnyen megváltozhatnak. A most részletezett szabályok kialakításakor valószínűleg ezt tartották szem előtt, az új részletekből az derül ki, hogy a műszaki tartalomnál milyen változásokat fogadnak majd el a nyertes pályázatok esetében. A napelemes paneleknél maximum 1 kilowattpeak teljesítménynövekedésig, illetve csökkenésig fogadják még el a beruházást – a saját fogyasztást, valamint az 5 kilowattpeak limitet továbbra is be kell tartani. 0,4 kilowattpeak változásig be sem kell jelenteni a módosulást, e fölött viszont indokolni is szükséges.

Az inverter esetében a teljesítmény legfeljebb 1 kilowatt-tal emelkedhet vagy csökkenhet, itt 6 kilowatt a felső határ – csökkenésnél az inverternek alkalmasnak kell lennie a panelek kiszolgálására. Az inverter változásait egyáltalán nem szükséges bejelenteni. Akkumulátoroknál a limit 14 kilowattóra, a teljesítménynövekedés és a csökkenés is legfeljebb 10 százalékos lehet. A tárolóegységek teljesítményváltozása bejelentési kötelezettséget szintén nem von maga után.

A hőszivattyúknál is 10 százalékos eltérés engedélyezett mindkét irányba, ezeknél azonban 12 kilowattos a limit. A teljesítményváltozást nem szükséges bejelenteni, azt ugyanakkor be kell jelenteni, ha a tervezett levegő-víz alapú rendszer helyett levegő-levegő típusú berendezést akar telepíteni a pályázó. A beépített hőszivattyúk gyártmánya, pontos típusa módosítási igény nélkül változtatható.