Környezetvédelem

Jó hírt kaptak a napelemes pénzre várók

A február eleji helyzethez képest megduplázódott a napelemes pályázatok kifizetési száma.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Látványosan megugrott a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat kifizetési száma – számol be a Portfolio. Mint ismeretes, 2021 végén indult el az a program, amelyben 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára. A pályázat első fordulója bő egy éve zárult le, az elbírálás és a kifizetés viszont durva csúszást tapasztalt. Ez az igénylők számára többek között azért kellemetlen, mert azóta sokat drágult a napelemes rendszerek telepítése, az eredeti támogatási összeg mellé így gyakran önerőre is szükség van. Egy hónapja még csak 3626 olyan nyertes volt, akiknél megtörtént az (előleg) kifizetés, összesen 6 milliárd forint összegben. Március 7-én ugyanakkor már 7934 ilyen nyertest mutatnak a pályázati adatok, ezekre a projektekre eddig 14,3 milliárd forintot adtak. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt több mint megduplázódott a kifizetések darabszáma és összege. Január végén egyébként még csak 41 esetben, 78 milliós összegben érkezett meg a támogatást, ezt akkor maga Gulyás Gergely is szánalmas és borzalmas teljesítménynek nevezte.

A pályázat első ütemében 35 ezer igénylő nyert, számukra elvileg 122 milliárd forintot kellene kifizetni. Ez azért jól jelzi, hogy bár felpörgött a támogatások megadása, azért még rengeteg a tennivaló. Hogy a program következő szakasza pontosan mikor nyílik, az kérdéses, az Energiaügyi Minisztérium február elején még azt közölte, hogy szükség esetén fog újabb fordulót elindítani. A kormány akkor bejelentette, hogy ennek érdekében módosítja majd a pályázat keretösszegét, felülvizsgálja a fajlagos költségeket, valamint leegyszerűsíti az elszámolást. Utóbbinak köze lehet a felpörgött kifizetéseknek.

A második kör megnyitása valószínűleg azután történhet meg, hogy már megvannak a 2022-es NAV szja-bevallási adatok. A program az országos átlagjövedelem alatti körnek szól, a célkitűzés alapvető volt a kormány és az Európai Bizottság megállapodásában. A pénz az EU helyreállítási alapjából jön, így a forrásfelhasználást szigorú keretek szabályozzák.