Megújuló energiaforrások

Jó hírt kaptak a napelemes támogatásra várók

Folyamatosan érkeznek a részletek a 2021-ben induló, napelemes állami támogatási formáról.

Előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 júliusától vissza nem térítendő támogatást biztosító új program. Kiemelt cél, hogy a hátrányos helyzetű régiókban élő, megfelelő önerővel nem rendelkező nagycsaládok energiafogyasztásuk minél nagyobb részét saját napelemmel fedezhessék.

A rezsiterhek további csökkentése mellett az ITM feltett szándéka, hogy a több gyermeket nevelők is hozzájárulhassanak a klímavédelmi törekvések valóra váltásához. A tiszta energia hasznosítása így a teremtett környezet megtartásán túl a nagycsaládokban felnövekvő fiatalok szemléletformálásában is előrelépést hoz.

Ismertetik, hogy a 2020 elején elfogadott Klíma- és természetvédelmi akcióterv 2030-ig legalább 6000 megawatt (MW) napenergia termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzi, a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számítva.

Az Új nemzeti energiastratégia kiemelt célként jelöli meg a háztartások saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltására termelő napelemes rendszerek telepítését. A dokumentumban rögzített ambiciózus törekvés, hogy a következő évtized elejére legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kilowatt (kW) teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel.

A jogosultak pontos köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról a következő hónapokban születhet döntés. A terveket az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell majd, a teljes feltételrendszer kialakítása és véglegesítése így 2021 első felében várható.