Környezetvédelem

Aki napelemet telepítene, annak jó hír a panelek árának a csökkenése

Globálisan tovább emelkedett a napelemek iránti kereslet, Kína még mindig is az élen jár.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) új jelentést tett közzé, amely a fotovoltaikus energiaárakra, a telepítésekre és az importra vonatkozó alapvető referenciaértékekre összpontosít – számol be a PV Magazine. Az eredmények alapján globálisan nőtt az elmúlt időszakban a napelemek iránti kereslet. Kína továbbra is élen jár a telepítésben, 2022-ben az előző évhez képest 57 százalékos volt a növekedés, ami a globális kereslet 42 százalékát jelenti. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a kínai telepítések többsége kisebb, elosztott projektekből áll, szemben a nagy, központosított, közüzemi méretű projektekkel. Az NREL elemzői 2023-ban világszerte 300 gigawattnyi, 2025-re pedig 400 gigawattnyi telepítést várnak. Az Egyesült Államokban a napenergia az új áramtermelő kapacitások 46 százalékát tette ki, ami a 2010-es 4 százalékhoz képest lenyűgöző arány. A napelemeknek azonban még sokat kell fejlődniük, hogy az energiaátmenet fő technológiájává váljanak. Az NREL szerint 2022-ben a fotovoltaikus eszközök a nyári nettó kapacitás 9 százalékát és az éves termelés 4,7 százalékát tették ki.

Kalifornia lépett előre a legmesszebbre a napenergia terén, ahol a villamosenergia-termelés 27,3 százalékát napenergiából állították elő. Amerikában a közüzemi méretű rendszerek esetében az előző évhez képest 13, a háztartási méretű napelemeknél pedig 6,3 százalékos drágulást figyeltek meg. A modulok ára ugyanakkor globálisan 2023 áprilisában kétéves mélypontra esett: az ár 2022 ősze óta folyamatosan csökken az erős kereslet ellenére. A Swanson-törvény néven ismert napelemes tapasztalati görbe logaritmikus formában mutatja a napelemmodulok átlagos eladási ára és a modulok kumulatív globális szállítása közötti kapcsolatot. Az NREL szerint az 1976 és 2022 közötti kumulatív szállítások minden egyes megduplázódásával átlagosan 22 százalékkal zuhant a modulár.

A globális szállítások 2022-ben jelentősen nőttek, a 2021-es teljes mennyiséghez képest 46 százalékkal, 283 gigawattra emelkedtek. A szállítások legnagyobb részét, 96 százalékát monokristályos szilíciumpanelek adták, szemben a 2015-ös 35 százalékkal. Az NREL jelentéséből az is kiderül, hogy Egyesült Államokban mára az import meghatározóvá vált. Joe Biden adminisztrációja ezen változtatna egy új importmoratórium segítségével.