Környezetvédelem

Energiaügyi Minisztérium: még a nyáron érdemes leszerződniük energiabeszerzéseikre a közintézményeknek

A jelenlegi kedvező árkörnyezetben az állami és önkormányzati szereplőknek mielőbb célszerű megoldást találniuk a következő gázévre szóló földgáz- és 2024-es áramellátásukra - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány friss határozata alapján a miniszterek e szempontból haladéktalanul áttekintik az irányításuk és felügyeletük alatt álló kormányzati szervek, gazdasági társaságok helyzetét. Indokolt esetben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) központosított beszerzési eljárása keretében július végéig gondoskodnak a szerződések megkötéséről. A KEF által biztosított gyorsított beszerzési eljárás lehetőségével igény szerint a területi és települési önkormányzatok is élhetnek. A háború és a szankciók miatt tavaly rekordokat döntő energiaárak sokkal kezelhetőbb, de az energiaválság előttit még mindig meghaladó szintre csökkentek. A kilátások bizonytalanok, ám további jelentős mérséklődés kevéssé valószínű. A kedvező árkörnyezetben most látszik leginkább alkalmasnak az idő arra, hogy a közszféra szervezetei szerződést kössenek a működésükhöz, közfeladataik ellátásához nélkülözhetetlen energiahordozók beszerzésére – írták.

A kormány e helyzetértékelés alapján arra szólította fel a tárcák vezetőit, hogy térképezzék fel a hozzájuk tartozó intézmények, állami társaságok ellátási helyzetét az októberben kezdődő gázévre, az áramszolgáltatásban pedig a következő esztendőre. Amennyiben e felmérés szerint indokolt, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság keretközbeszerzése útján július végéig gondoskodjanak a szervezetek, cégek új szerződéseinek megkötéséről – közölték. A Belügyminisztérium közvetlen tájékoztatásban hívja fel a vármegyei és települési önkormányzatok figyelmét arra a lehetőségre, hogy maguk is csatlakozhatnak a KEF által bonyolított beszerzéshez. A kormány által szorgalmazott megoldásnak köszönhetően a hazai közintézmények kiszámítható feltételekkel juthatnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. Rezsiterheiket tervezhető módon alacsonyabb szintre szorítva többet költhetnek alapfeladataik ellátására, a közszolgáltatások színvonalának fenntartására, emelésére – áll a közleményben.