Környezetvédelem

Csütörtökön kezdődik a III. Nagy Ipoly-takarítás

Csütörtökön kezdődik a III. Nagy Ipoly-takarítás, a három napig tartó munkában több mint 170 kilométeres szakaszon tisztítják meg a határfolyót egyesületek, civilek, önkéntesek; az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatják.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere szerdán, a városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta: 33 felvidéki és 13 magyarországi település vesz részt a takarításban. A sajtótájékoztatón jelen voltak a települések vezetői is. A városvezető szólt arról, hogy az Ipoly az első világháború után vált határfolyóvá, de ma már összeköt az európai uniós csatlakozásnak és az új hidak megépülésének köszönhetően. Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei elnöke közölte: a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület által szervezett rendezvényre csaknem 300 önkéntes regisztrált, főleg kenukkal végzik majd a gyűjtést. Azt mondta, a KDNP azért állt a rendezvény mellé, mert olyan elveket képvisel, amelyek a párt számára fontosak: önkéntesség, környezetvédelem, közösségépítés, példamutatás a határokon átívelő együttműködésről. Újdonságnak nevezte, hogy idén gyerekek is részt vesznek az akcióban. A III. Nagy Ipoly-Takarítás csütörtökön, pénteken és szombaton tart, vasárnap ünnepélyesen lezárják a programot.

Gaal Gergely köszönetet mondott a szervezőknek, az önkénteseknek, a településvezetőknek, Pánczél Károly (Fidesz) országgyűlési képviselőnek, a parlament nemzeti összetartozás bizottsága elnökének, aki vállalta a fővédnökséget, a támogatók között a Miniszterelnökségnek, Juhász Hajnalka (KDNP) és Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselőknek, valamint Simicskó Istvánnak, a KDNP frakcióvezetőjének. Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: az, hogy három napon át önkéntesek takarítják az Ipolyt, összeköti az anyaországi és a felvidéki magyarságot, de a magyarokat és a szlovákokat is. Az önkéntességet és a példamutatást emelte ki az elnök, hozzátéve: mindig támogatni fogják az ilyen rendezvényeket. Bablena Ferenc, a KDNP Nógrád vármegyei elnöke, a megyei önkormányzat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy míg tavaly szárazság volt, idén nagyon magas az Ipoly vízszintje. Sokkal több lesz az örvény, nagyobb a sodrás, ezért a szervezők csak azokat engedik a vízre, akik jártasak a vízi közlekedésben, a legtöbben a partról segítik majd a munkát – fűzte hozzá.

Csach Gábor polgármester tájékoztatása szerint a múlt évi Ipoly-takarítás során a teljes szakaszon 127 köbméter hulladék gyűlt össze. Idén Ipolygalsa és Szob között dolgoznak, a szemetet a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a szlovákiai Marius Pedersen Hulladékgazdálkodó Vállalat szállítja majd el.