Környezetvédelem

Több mint 900 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza középső szakasza

A Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, mintegy 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét - közölte a Természetfilm.hu Egyesület, a Tiszai PET Kupa szervezője kedden közleményben az MTI-vel.

A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak,  a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a kiskörei duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok – írták. A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért – áll a közleményben.

A közlés szerint a XI. Tiszai PET Kupa első helyezettje a Siemens Energy lett, amely 254 zsák összegyűjtött hulladékkal került ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepét. Második helyen a Siemens Evező-SÖK végeztek 173 zsák hulladékkal, míg a harmadik hely a KÖTIVIZIG csapatáé lett 117 zsák hulladékkal. A XI. Tiszai PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósult meg. A PET Kupa már több százezer kilogramm hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Mint írták, ez nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp. A PET Kupákon összesen 204 hulladékhajó épült, hogy – a világon egyedülálló módon – a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 328 ezer kilogramm hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60 százalékát újrahasznosítják. A hulladékhelyzet felderítése során a PET Kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén 5835 szennyezett helyszínt vittek térképre, ezek közül 867 területet sikerült megtisztítani.