Környezetvédelem

Nemzetközi természetfotó-fesztivál nyílik Csákváron és környékén

Pénteken nyílik meg a Fejér vármegyei Csákváron és a környező településeken a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó-fesztivál, amely október végéig várja a látogatókat - közölte a fesztiváligazgató hétfőn az MTI-vel.

Ebben az évben 29 helyszínen látható majd hazánk és a világ legjobb fotósainak mintegy háromszáz képe, amelyek sok szemszögből mutatják be a természet és az ember olykor bonyolult kapcsolatát – írta Radisics Milán. Hozzáfűzte, a fesztivál idei kiemelt témája a víz és a szárazság; a magyar, olasz, orosz, ukrán, cseh, szerbiai, román, vietnami és amerikai fotók bemutatják a természet szépségeit, a fenntarthatóságot, a klímaváltozást, az ember hatását a környezetre. Az ingyenesen látogatható kiállítás képei “meglepőek, elvarázsolnak, és remélhetőleg cselekvésre ösztönöznek minden látogatót e változást igénylő világban” – fogalmazott a fesztiváligazgató, megjegyezve, díjnyertes természetfotók, dokumentarista képek és művészeti alkotások lesznek kiállítva a kisváros parkjaiban és a szomszéd településeken.

A FotoKozma nemzetközi fotófesztivált idén harmadik alkalommal rendezik meg, fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök. A hazai fotósok közül Daróczi Csaba víz alatti képei a csákvári Szabadság téren lesznek láthatóak, Radisics Milán absztrakt légi tájképei az Esterházy-kastély parkjában várják a látogatókat, Ujvári Zsolt a sekély patakok világát mutatja be, Dombovári Tibor pedig a legjobb búvárképeit prezentálja. Mások mellett az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkot Szilágyi Attila mutatja be Kőhányáson a kápolna előtt – áll a közleményben. A rendezvény központja Csákvár, a további tárlatok megtekinthetőek Vérteskozmán, Kőhányáson, Gánton, Lovasberényben, Vértesbogláron, Tésen és Dörgicsén. A fesztivál szervezője a Vértes Kozma Alapítvány, amely együttműködik helyi civil szervezetekkel, cégekkel, vállalkozókkal, önkormányzatokkal és iskolákkal.