Környezetvédelem

Nőtt az Alteo árbevétele és nyeresége az első fél évben

Az Alteo csoport 58,8 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el az idei első fél évben, 55 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakhoz képest, adózott eredménye 10 százalékkal, 8,8 milliárd forintra nőtt ugyanebben az időszakban - tette közzé az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A vállalatcsoport konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az első hat hónapban 8 százalékkal, 12,7 milliárd forintra emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az Alteo MTI-hez elküldött közleménye szerint az eredmény elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító Alteo Szabályozási Központ eredményességének köszönhető, ami további lendületet vehet a Megújuló Szabályozási Központ elindításával. Ifjabb Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a közleményben az energiakiskereskedelem jelentős eredményét is kiemelte a féléves számokat kedvezően befolyásoló tényezők közül. A vállalat sikeres portfóliószűkítést hajtott végre, amelynek eredményeként az értékesített villamos energia volumene csökkent ugyan, de a jól szelektált ügyfélkör révén sokat javítottak az üzletág nyereségességén.

A fejlesztések közül kiemelték a saját beruházásban és kivitelezésben épülő naperőművet, amellyel a vállalat naperőművi portfóliója a duplájára nő. Az erőmű várhatóan 2024 második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában. Jelentős lépésként értékelték egyebek mellett a nagykőrösi biogáz-üzem megvásárlását, valamint az Alteo többségi tulajdonában álló FE-GROUP Zrt. szerződéskötését kétéves időtartamra a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős MOHU Zrt.-vel. A növekedés fenntartásához további befektetések és beruházások végrehajtását tartja szükségesnek az energetikai cég menedzsmentje. Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3010 forinton zárt pénteken, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3440, a legalacsonyabb 2550 forint volt.