Megújuló energiaforrások

Sikeres évet zárt az Alteo Nyrt. 2022-ben

Az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo csoport 12,9 milliárd forint nettó eredményt ért el 2022-ben, ami 120 százalékos emelkedést jelez 2021-hez képest - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

Az Alteo az energiapiaci kihívások ellenére is sikeres volt, a fenntarthatóságra és a megújuló energiára alapozó stratégiájával a nehézségeket az előnyére tudta fordítani – írták a közleményben. A konszolidált EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 57 százalékkal nőtt éves összevetésben, meghaladva a 20 milliárd forintot. A BÉT honlapján közzétett befektetői prezentáció szerint az árbevétel az előző évi  44,2 milliárd forintról több mint 103 milliárd forintra nőtt, elsősorban az energiapiaci és távhőárak emelkedése miatt. A társaság elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló eredményeivel magyarázza a tavalyi növekedést, de a kiskereskedelmi szegmens és a megújuló erőművek jó teljesítménye is kellett ehhez.

Megjegyezték, hogy az energiaszabályozási tevékenységre a tavalyi év második felében kivetett különadó körülbelül 2 milliárd forinttal csökkentette az EBITDA-t, de az eredményesség javult 2022-ben. Az Alteo a közlemény szerint folytatja a szabályozási központ fejlesztését, amelynek része az informatikai képességek javítása, az energiatárolási és energiatermelési kapacitások bővítése is. A cég a tavaly tulajdonába került EDELYN SOLAR csaknem 20 megawatt névleges teljesítményű naperőműprojektjének összes engedélyét megszerezheti az év első felében – közölték. Kihívásként értékelték a korábbinál lényegesen magasabb finanszírozási igényt. A forrásbevonás lehetőségeit a befektetéseik miatt is folyamatosan figyelik, de kötvény- és részvénykibocsátást egyelőre nem terveznek.

A stratégiai célok módosítását nem látják indokoltnak amiatt, hogy a Mol Csoporthoz tartozó Mol RES Investments Zrt. kötelező vételi ajánlatot tett az Alteo törzsrészvényeire, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. országszerte működtet nap-, szél-, víz- és gázerőműveket, energiatárolókat, fűtőműveket. A társaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön 3010 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 1700 és 3440 forint között változott.