Környezetvédelem

Bejelentette a kormány mikortól indulhatnak újra a napelemes csatlakozások

Az ország 7-8%-án továbbra sem lesz lehetőség napelemes rendszerek rácsatlakozására, de a többi területen január elsejével helyreáll a lehetőség.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

“Január elsejével tudjuk helyreállítani a rácsatlakozás lehetőségét. Az ország egész területén még nem, de kb. 7-8%-a marad csak az ország területének, ahol nincs olyan állapotban a hálózat, hogy további rácsatlakozást el tudjon viselni. A többi helyen január elsejével helyre fogjuk állítani. ” – mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. A kormány bejelentette, hogy 2024. január 1-től megszünteti a tavaly elrendelt lakossági hálózati betáplálási stopot, lehetővé téve ezzel az új napelemes rendszerek csatlakozását a hálózathoz, beleértve azokat is, amelyek nem rendelkeznek beépített tárolóval. A betáplálási stopot tavaly októberben vezették be, és a kormány mostani döntése értelmében lényegében egy lépésben történik meg a feloldása az ország döntő részén, majd a fennmaradó 7-8%-nyi részen az ütemezés szerint, ahogy a szükséges hálózatfejlesztések is haladnak. Emellett Gulyás Gergely miniszter azt is jelezte, hogy a tárolókapacitások kiépítésére pályázati lehetőség lesz nemcsak ipari szereplők, hanem háztartások számára is.

Az Energiaügyi Minisztérium az Index kérdésére küldött válasza szerint az MVM ugyanannyiért veszi majd meg a betáplált áramot a napelemes magánszemélyektől, mint amennyiért a paksi atomerőmű által termelt áramot eladja. Ez azt jelenti, hogy az MVM 5 forintért veszi majd át a betáplált áramot, ami közel van az utóbbi hetek kormányüléseken felmerült 0 és 30 forint közötti ársáv alsó határához. Ezzel 2024-től a bruttó elszámolási rendszerben csatlakozó háztartások számára elérhető lesz az áram visszatáplálása a hálózatba.