Környezetvédelem

Mi a kormány napelemes terve? Kérdezi a szakmai szervezet a döntéshozókat

A napelemes iparág és a napelemet tervező sok tízezer ember értetlenül áll a kormány tervei előtt.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A MANAP nyílt levele a döntéshozókhoz.

A MANAP Iparági Egyesület (MANAP) elnöksége döbbenettel áll a 2022. október 13.-i Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban: a bejelentett, tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek. A MANAP kéri a kormányt, tegye egyértelművé, mit tervez a magyar megújuló energiatermelés zömét jelentő napelemek jövőjével. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI tudósítása szerint a következőt mondta a 2022. október 13-i Kormányinfón: „A nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszti, ezzel az eljárás is egyszerűsödik”.

A MANAP elnöksége értetlenül áll a bejelentett változások előtt. Az egész iparág arra vár, hogy a kormányzat jogszabályi és kommunikációs szinten is pontosítsa a bejelentést, ami jelenleg azonnali leállást jelent a piacon. A miniszter bejelentése gyakorlatilag megállította a piacot, bizonytalanságban hagyva a megrendelőket és a napelemes iparág szereplőit egyaránt.

A magyar villamosenergia hálózat bővítésének fontossága (többek között a napelemes rendszerek kiszolgálásához) régóta ismert, és a MANAP információi szerint napirenden és folyamatban is volt, ám ilyen hirtelen intézkedés szükségessége minden iparági szereplő és szakértő számára meghökkentő.

Az iparág számára a bruttó elszámolásra való áttérés (ami szemben a mai szaldós rendszerhez, a rendszerbe betáplált, napelemből származó áram értékének a számlából való levonását jelenti, a rendszerhasználati díjat nem érintve) új rendszerek esetében 2024. január 1.-től uniós előírásként régóta ismert volt, a napelemes cégek készültek is rá, továbbá az is, tervezett volt, hogy a bruttó elszámolási rendszer a támogatást igénybe vevő projekteknél várhatóan bevezetésre kerül, de a céldátum a tavaly nyári halasztás óta nem volt meghatározva a kormányzat részéről.

A MANAP szerint, amennyiben a bejelentés a bruttó elszámolás azonnali bevezetését jelenti, akkor az minden új igénybejelentő számára jelentős mértékben, de még éppen elfogadható szintre emelné megtérülési időt.

A MANAP viszont értetlenül áll az előtt, hogy a bejelentés szerint a (régóta tervezett) bruttó elszámolásra való áttérés együtt járhat a betáplálás tiltásával vagy korlátozásával. Ez eddig a lakosság és a kisebb rendszereket létesítő KKV-k számára nem volt ismert koncepció. Ezen kisebb rendszereknél ezt az irányt a MANAP rendkívül szerencsétlennek tartja, a beruházások megtérülése rendkívül hosszúra nyúlna, mert arányaiban rendkívül nagy tárolót kellene vásárolni ahhoz, hogy a napelemek által termelt áramot fel tudja felhasználni a fogyasztó. Ez akár a lakossági napelemtelepítés teljes leállásával fenyegethet rövid távon, ami a jelenlegi energiakrízisben az ország, a lakosság és a magyar KKV-k érdekeivel szöges ellentétben áll.

A MANAP arra kéri a kormányzatot, hogy az október 13-i Kormányinfón elhangzottakat pontosítsa és közölje a megújuló energiát használni tervezőkkel és a napelemes iparágban működő kis- és középvállalkozásokkal, hogy mit tervez az elszámolással és a fel nem használt áram betáplálásával kapcsolatban.