Környezetvédelem

Forgalombénító tüntetést kezdtek klímaaktivisták Berlinben

Egyszerre több mint húsz helyszínen kezdtek tüntetést klímavédelmi aktivisták hétfőn Berlinben, hogy a német főváros közlekedésének megbénításával kényszerítsenek ki fordulatot a szövetségi kormány klímapolitikájában.

Az Utolsó nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport a saját adatai szerint 23 helyszínen, a rendőrség adatai szerint a város 21 pontján kezdett tüntetni a reggeli csúcsforgalom idején. Aktivistáik ragasztóval az úttesthez rögzítették magukat vagy transzparenseket tartva igyekeztek elállni az utat a járművek előtt nagyobb kereszteződésekben, autópályák le-, és felhajtóinál. A demonstráció miatt a berlini közlekedési vállalat (BVG) több buszjárata is szünetel. Városszerte ötszáz rendőr igyekszik felszámolni a blokádokat. Közleményükben hangsúlyozták: érthető, hogy a hétfő reggel útra kelő embereket “bosszantják a tüntetések, de kérjük, ne avatkozzanak be és ne alkalmazzanak erőszakot, munkatársaink a lehető leghamarabb a helyszínre érkeznek”. A rendőrök az utóbbi hónapok hasonló tüntetésein már begyakorolt és szabványosított módszerekkel, ecset, tű nélküli fecskendő, spatula vagy géz és egy étolajalapú oldat alkalmazásával mozdítják el a kezüket pillanatragasztóval az úttestre rögzítő aktivistákat, majd őrizetbe veszik őket.

Az Utolsó nemzedék vasárnap indította el szeptember 22-ig meghirdetett tüntetéssorozatát, Berlin egyik jelképe, a Brandenburgi kapu megrongálásával. Vörös, sárga és narancssárga festékkel a védett műemlék mind a hat oszlopát lefújták, az anyagot átalakított poroltókkal vitték fel. A rendőrség 14 aktivistát őrizetbe vett, csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük. A városvezetés elítélte az akciót, “aki komolyan gondolja a klímavédelmet, annak el kell határolódnia az ilyen akcióktól és ettől a csoporttól” – hangsúlyozta Kai Wegner kormányzó főpolgármester. Az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések radikális fokozását sürgető Utolsó nemzedék 2022-ben vált ismertté Németországban figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén. A többi között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat. Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével kente be Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.