Környezetvédelem

Rekordot döntött a Románián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége

Rekordot döntött hétfőn a Románián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége - számolt be az Economedia.ro gazdasági portál a román gázszállítási rendszert üzemeltető Transgaz adatai alapján.

A nap folyamán 7,2 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra a ROHU gázösszekötőn keresztül. Ez minden idők legnagyobb értéke, az eddigi rekord napi 6,8 millió köbméter volt. A rekordmennyiségű gázszállítást az tette lehetővé, hogy a Transgaz és az FGSZ Zrt. bővítették a csanádpalotai kompresszorállomás kapacitását. A 2010-ben átadott határkeresztező földgázvezeték eredeti kapacitása óránként 180 ezer köbméter volt. Ezt időközben 280 ezer köbméterre növelték, október 1-jétől pedig óránként 300 ezer köbméterre.

“A szállítórendszerek működtetői ezt a fejlesztést a Szolidaritási Gyűrű nevű kezdeményezés első lépésének tekintik, mely kezdeményezés – a bulgáriai, romániai, magyarországi és szlovákiai hálózatüzemeltetők közti szoros együttműködés és a bevezetett fejlesztések révén – megnövelt szállítási kapacitások biztosítását célozza a Közép- és Kelet-Európába dél felől érkező alternatív gázforrások számára” – olvasható a Transgaz közleményében. Románián keresztül Csanádpalotán át főleg azeri földgáz érkezik Magyarországra. Bár Hollandia után az Európai Unió második legnagyobb termelőjének számít, Románia nettó gázimportőr. A Transgaz adatai szerint az október 16-i import mennyisége 13,3 millió köbméter, míg az export 11,3 millió köbméter. Románia gázhálózata Szerbia kivételével valamennyi szomszédos ország elosztórendszerével össze van kötve. A legtöbb földgáz Bulgária felől érkezik Romániába, és tranzitban Magyarország felé távozik.