Környezetvédelem

A szakminiszter szerint már megteltek a cseh gáztárolók

A cseh gáztárolók feltöltöttsége 99,9 százalékos, jelenleg 3,455 milliárd köbméter gáz van bennük - jelentette be Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön Prágában, az X platformra feltöltött bejegyzésében.

A miniszter szerint ez új rekord. Ugyanakkor érvényes, hogy Csehország továbbra sem vesz földgázt Oroszországtól. “Ami a következő téli időszakot illeti, Csehország elég gázzal rendelkezik, hogy kielégítse fogyasztását” – szögezte le Jozef Síkela. A szaktárca vezetője elismerte, hogy a megtakarításokhoz a kedvező időjárás miatti alacsonyabb fogyasztás is hozzájárult. “Az idén így 700 millió köbméternyi gázt takarítottunk meg” – közölte Jozef Síkela. Tavaly az éves országos fogyasztás mintegy 8,5 milliárd köbméterre esett vissza a 2021-es 9,3 milliárd köbméterről. Csehország tavaly cseppfolyósítottföldgáz-tárolókat bérelt a hollandiai Emshavenben, ahonnan 3,5 milliárd köbméter gázt kaphat az ország. Már tavaly ez fedezte a fogyasztás 27 százalékát.

Míg az ukrajnai háború kirobbanása előtt a csehországi földgáz 98 százaléka Oroszországból érkezett, mára ez a szállítás a nullára csökkent. Csehország a földgázt döntő mértékben Norvégiából, illetve az Egyesült Államokból vásárolja – derül ki a tárcavezető által nyilvánosságra hozott kimutatásokból. A cseh kormány igyekszik megerősíteni az állam ellenőrzését a gáztárolók felett, ezért a közelmúltban 8,8 milliárd koronáért (140,8 milliárd forint) megvette az RWE Gas Storage céget, a német RWE leányvállalatát. Ez hat gáztárolót üzemeltet Csehországban, kapacitásuk elég arra, hogy az éves fogyasztás mintegy harmadát innen fedezzék. Szeptemberben a kormány megbízta a CEPS állami vállalatot, hogy vegye meg a NET4GAS Holdings céget, amely a csehországi gázvezetékeket és transzferállomásokat üzemelteti. Sajtóhírek szerint az állam ezért várhatóan 4-5 milliárd korona (64-80 milliárd forint) közti összeget fog fizetni.