Környezetvédelem

Jó hírt kapott, aki 2024-ben telepítene napelemes rendszert

A korábbi ígéretek szerint idén ősszel kezdődhetett volna meg a stop fokozatos felszámolása.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Nem túlzás azt állítani, hogy hidegzuhanyként érte a piacot, amikor a kormány tavaly ősszel bejelentette: 2022. november 1-től átmenetileg nem lesz lehetőség az újonnan létesített háztartási méretű kiserőművek (HMKE) számára a betáplálásra. A már működő rendszerekre a korlátozás nem vonatkozik, ezért októberben egy utolsó, hatalmas roham indult, sokan igyekeztek beférni a határidőbe. A napelemes stopként elhíresült intézkedés egy-két kivételtől eltekintve ellehetetlenítette a napelem-telepítéseket, hiszen az új előírás szerint a gyakorlatban a rendszerek által megtermelt energiát vagy helyben el kell fogyasztani, vagy otthoni akkumulátorban kell eltárolni. Előbbi forgatókönyv esetén kis teljesítményű, hosszú távon kevésbé jövedelmező napelemre van szükség, a napi fogyasztásra ráadásul nagyon oda kell figyelni. Utóbbi esetben a beruházás ugyan komoly energiabiztonságot adhat, ám a projekt költségei ily módon több millió forinttal nőhetnek, a megtérülés pedig jelentősen elhúzódhat.
Korábban a hazai piac elképesztő fellendülést tapasztalt, háztartások ezrei telepítettek napelemes rendszert. A stop azonban lehetetlen helyzetbe hozta az ágazatot, már csak azért is, mert bizonytalan volt, hogy mikor vezethetik ki.

Az indoklás szerint az átmeneti tilalomra azért volt szükség, mert a hálózat fejlesztése nem volt képes tartani az ütemet a napelemek terjedésével. A szakemberek már évek óta figyelmeztettek a problémára. Magyarország klímacéljainak teljesítésében elvileg kiemelt szerepet kell kapniuk a napelemeknek, az energiaválság miatt ráadásul komoly gazdasági és biztonsági érvek is szólnak a háztartási napelemek terjesztése mellett, éppen ezért fontos lett volna a stop mihamarabbi eltörlésére.

Lassan elkezdődhet a feloldás

Az Európai Bizottság javaslatára a kormány a magyar Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervben (RRF) utóbb ígéretet tett rá, hogy a betáplálási korlátozás legkésőbb 2024. december 31-ig lesz érvényben. Sőt azt is vállalták, hogy a helyzet felülvizsgálata 2023. március 31-ig megkezdődik, és reformokat vezetnek be. A kormány aztán azt ígérte, az ősszel elkezdhetik felszámolni a korlátozást, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) először nyár végén tett javaslatot a betáplálási korlátozás módosításával kapcsolatban. A helyzet felülvizsgálatához, a lehetséges reformokhoz időről időre fel kell mérni a hálózat állapotát, összegezni a korábban elért fejlesztések eredményeit. Az uniós döntéshozókkal való egyeztetéssel párhuzamosan rohamosan megindult az elmaradott hálózat korszerűsítése. Az E.ON például idén januárban jelentette be, hogy 74 milliárd forintot fordít a korszerűsítésre. Az Energiaügyi Minisztérium májusban emellett egy pályázatot is kiírt, amellyel a cél az, hogy 2025-re a mostani kétszeresére nőjön a villamosenergia-hálózat tárolókapacitása. Az uniós forrású, állami lebonyolítású projekt keretösszege 58 milliárd forint. A jelenlegi állás szerint betáplálásra 2024. január 1-től lesz ismét lehetőség. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet október elején jelent meg.

Sokat fejlődtünk a napelemek terén

A Mavir legfrissebb adatai alapján a teljes hazai naperőművi kapacitás október elejéig közben meghaladta az 5400 megawattot – írja az MTI. Az Energiaügyi Minisztérium szerint az első három negyedéves bővülés 1389 megawatt volt, ami több mint 300 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást. A tárca ismertette: a magyarországi beépített kapacitásból az ipari naperőművek 3276 megawattal, a háztartási méretű napelemes rendszerek pedig 2131 megawattal részesülnek. Az 50 kilowatt feletti naperőművek a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének több mint 30 százalékát adják. Az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 236 ezer üzemel Magyarországon. Az elmúlt évtized végéhez viszonyítva tehát már négyszer több háztartási méretű napelemes rendszer működik.

A kormány a napenergia további térnyerését a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal is ösztönzi. A családok az energiatárolást is magukba foglaló modern napelemes rendszerek létesítéséhez kaphatnak támogatást. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a 75 milliárd forintos keretösszegű pályázaton vissza nem térítendő forrást nyerhetnek majd el az otthon megtermelt zöldenergia felhasználásához és tárolásához.