Környezetvédelem

Mutatjuk a napelemes pályázat részleteit! Mekkora támogatást kaphatok?

75 milliárd forintos pályázatot hirdetnek 2024-ben Magyarországon, mely az akkumulátoros energiatárolók telepítését támogatja 65 százalékos finanszírozással.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

2024-ben lehetőséget kapnak a háztartási napelem tulajdonosok a bruttó elszámolásba kerülő új akkumulátoros energiatároló telepítésre. Az Energiaügyi Minisztérium 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet meg, melynek célja az energia önellátás támogatása és a háztartási szintű megújuló energia felhasználás előmozdítása. A pályázat a kapcsolódó költségek 65 százalékát vissza nem térítendő támogatásként biztosítja, hogy segítse a háztartásokat az energiatároló rendszerek telepítésében. A támogatási feltételek között szerepel, hogy legfeljebb 4 kW-os napelemes rendszer telepíthető, melyet legfeljebb 8 kWh-os tároló kapacitás kísérhet. Ennek a pályázatnak a lényege, hogy a bruttó elszámolás rendszer alacsonyabb betáplálási árait kihasználva ösztönzi a háztartási napelem tulajdonosokat arra, hogy a megtermelt villamos energiát inkább helyben használják fel, ahelyett, hogy a hálózatba táplálnák be.

A viszonylag kis méretű rendszerméretet Lantos Csaba energiaügyi miniszter azzal indokolta, hogy szeretnék ösztönözni az önellátást a háztartásokban, de nem kívánnak erőműveket építeni. Jelenleg a hazai lakossági erőművek átlagos teljesítménye meghaladja a 7 kW-ot, így a 4 kW-os korlát lehetőséget teremt az önellátásra és a kis méretű napelemes rendszerek terjedésére. Az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Székely András szerint ez az intézkedés közvetetten elősegítheti az energiaközösségek kialakítását, amely előnyös mind az elosztóhálózat, mind a felhasználók számára. Ezenkívül a 4 kW-os limit javasolja, hogy a kormánynak összehangolnia kellene a pályázati feltételeket a tényleges lakossági igényekkel, hogy valós piaci ösztönzőként működjön az induló pályázat, írta a portfolio.hu.

Az átlagos családi ház energiaigényét lefedő napelemes rendszer jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forintba kerül, és az energiatárolóval együtt a duplája. A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell befektetnie a beruházásba. Ez a pályázat lehetőséget teremt a magyar háztartások számára, hogy kiválóbban kihasználják a megújuló energiát, és hozzájáruljanak az ország energiaválságának megoldásához. Az önellátás és a fenntartható energiatermelés terén tett lépések hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez és az energiahatékonysághoz is.