Környezetvédelem

Mutatjuk az ingyen napelemes program részleteit

Ha napelemes rendszer telepítését tervezte, akkor ez a pályázat Önnek szól.

December 6-án indul el az az új csomag, melyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára az otthonok energiahatékonyságának növelésére. A programban két műszaki tartalom valósítható meg, az egyiknél saját fogyasztást kiváltó napelem hozható létre, míg a másiknál a fűtési rendszer modernizálható napelemmel. A csomagot olyan otthonok számára dolgozták ki, ahol az ingatlan tulajdonosainak 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A becslések alapján a programmal több tízezer háztartás fog élni, a szakemberek pedig komoly fellendülésre számítanak a napelemes piacon. A pályázat véglegesített kiírását a közelmúltban tették közzé, ebben a tervezetthez képest több változást is eszközöltek. Cikksorozatunkban a program legfontosabb részleteit szedjük össze, ezúttal a fókusz a finanszírozás kérdéskörén van.

Megfelelő kivitelezőre lesz szükség

A programban a megjelölt beruházások esetében az anyagköltség és a munkadíj, valamint a kapcsolódó tervezési, energetikai tervezési, engedélyezési, illetve a kötelező nyilvánosság biztosítására vonatkozó költségek is elszámolhatóak. Fűtéskorszerűsítés esetén a megvalósításhoz elengedhetetlen energetikai tanúsítványok beszerzésére is kérhető a támogatás. A pályázati kiírásban tételesen felsorolják az egyes részberuházásokra elérhető keretet áfával növelt bruttó összegekként, anyag- és munkadíjjal együtt – ezek az elemek sok esetben összekapcsolódnak, együtt érdemes megvalósítani őket. Egy 1 kWp napelemes rendszerre például 485 645 forint áll rendelkezésre, a legnagyobb tételt pedig a 10-13,99 kWh-os akkumulátoros tároló jelenti, erre 2 949 061 forint érhető el. Fontos, hogy földhőt alkalmazó hőszivattyú csak akkor számolható el, ha annak létesítéséről három eltérő regisztrált kivitelezőtől is érkezik ajánlat, és ezek közül a legalacsonyabb árút választják ki. A tervezés, az engedélyezés, a kötelező nyilvánosság biztosítása és az energetikai tanúsítványok költsége nem haladhatja meg az elszámolható kivitelezési összeg 5 százalékát.

A beruházás legtöbb részmunkáját csakis olyan kivitelezővel lehet elvégeztetni, amely szerepel a pályázat hivatalos oldalának folyamatosan bővülő listáján. Ez alól kivételt jelent az energetikai tervezés és az engedélyezés, szerződést viszont ezeknél is kell kötni. A napelemes rendszerhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítéséhez elengedhetetlen munkálatok, például a mérőóracsere, ugyanakkor már vállalkozói szerződés nélkül is érvényes, feltéve, ha nem regisztrál kivitelezőt választottunk. A nem regisztrált kivitelezőkkel és a saját kivitelezéssel elvégzett munka, valamint a saját beszerzésű anyagköltség nem számolható el. A programban kizárólag a megújuló energia használatát, illetve az energiamegtakarítást segítő megoldásokat támogatják. A projektben elszámolt, számlákkal igazolt költségek a kettős finanszírozás elkerülése érdekében más támogatási rendszerekbe, például az otthonfelújítási programba nem vezethetőek be.

Mennyi támogatás jár egy napelemre?

Az elérhető keret régiónként eltérő, és elképzelhető, hogy ha valamelyik térségben marad lekötetlen forrás, azt át fogják csoportosítani máshová. Az igényelhető támogatás minimális bruttó összege 500 ezer forint. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztást ellátó napelemre maximum 2,9 millió; napelemes rendszer telepítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, energiatároló beépítésére és nyílászáró cseréjére pedig legfeljebb 11,3 millió forint érhető el. A támogatás maximális értéke az elszámolható költség 100 százaléka, a kiírás szempontjából az önköltség nem releváns. A csomagban vissza nem térítendő támogatást biztosítanak, a megvalósítás során szállítói vagy támogatási előleg igényelhető. Az előlegek a pályázat oldalán keresztül intézhetőek. A szállítói előleg a kivitelezővel kötött szerződés összegének 40 százalékánál nem lehet több, a támogatási előleg pedig maximum a támogatási keret 13 százaléka lehet.