Környezetvédelem

Mutatjuk hogyan lesz olcsó ivóvizünk a jövőben is

A MIT és Sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói hatékony, napenergiával működő sótalanítót fejlesztettek ki, amely olcsóbb ivóvizet termel, és egy örvénylő rendszerrel működik, amely hatékonyan eltávolítja a sót a vízből.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói egy többlépcsős, párologtatókból és kondenzátorokból álló rendszer segítségével nagy vízhozamú, napenergiával működő sótalanítót fejlesztettek ki – írja a PV Magazine. A rendszer igen költséghatékony, segítségével a napenergiával előállított ivóvíz először válik olcsóbbá, mint a csapvíz. Az eszközben olyan, az óceánokban is megfigyelhető keringéshez hasonló örvénylés jön létre, amely a nap hőjével kombinálva a vizet párolgásra készteti, sót hagyva maga után. A só tovább kering, kikerül a rendszerből, ahelyett, hogy felhalmozódna. A kutatók szerint amennyiben a rendszert egy kis bőrönd méretére skálázzák, óránként 4-6 liter ivóvizet tud előállítani, és több évig is működhet, mielőtt alkatrészcserére lenne szüksége. Ilyen méretben a rendszer a csapvíznél is olcsóbb vizet adhat. A készülék egy sor rekeszből áll, amelyekben hőcserélők és kondenzvízgyűjtők találhatók. A központi komponens egy egyfokozatú, hőelnyelő anyaggal beborított egység, amely egy vékony dobozra hasonlít. Belül a víz egy felső részen folyik keresztül, amelynek felületén egy párologtató, napsugárzással működő réteg található. A keletkező vízgőz ezután a doboz alsó felébe kerül, ahol egy kondenzációs réteg lehűti, és iható, sómentes folyadékká alakítja át. A kutatók az egész dobozt ferdén egy nagyobb, üres edénybe helyezték, a doboz felső feléből egy csövet csatlakoztattak az edény aljához, lehetővé téve, hogy az egység a sós vízben ússzon.

Ebben az elrendezésben a víz természetes módon felfelé tud nyomulni a csövön keresztül a dobozba, ahol a doboz dőlése a napból származó hőenergiával kombinálva örvénylésre készteti a vizet, miközben az átfolyik rajta. A kutatócsoport több prototípust épített, egy, három és tíz fokozattal, és eltérő sótartalmú vízzel tesztelte a teljesítményüket. A tízfokozatú berendezéssel rekordot jelentő 322-121 százalékos napenergia-víz hatékonyságot értek el 0-20 tömegszázalékos sótartalomtartományban.

 

 

Kép: Massachusetts Institute of Technology