Környezetvédelem

Az Alteo az év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint nettó eredményt ért el

Az Alteo csoport az év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (konszolidált EBITDA ) 16,3 milliárd forintot ért el, ami a kiemelkedően magas eredménnyel záruló 2022-es év óta fokozatosan mérséklődő energiapiaci lehetőségek mellett is megfelel a tavalyi év azonos időszaki értéknek – írták. A társaság hétfői közleményében kiemelte, hogy az energia-kiskereskedelem és a megújuló termelés-menedzsment üzletág mellett a hulladékgazdálkodási üzletág teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy az Alteo a csökkenő energiaárak mellett is tartani tudta kimagasló eredményét. Az idei első három negyedévben a konszolidált nettó árbevétel az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt. A jelentés szerint ez elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak következménye, de hozzájárult az FE-Group Invest Zrt. konszolidációja is. Ezek ellensúlyozták a kiskereskedelmi szegmens struktúrából adódó árbevétel-csökkenését.    

A közleményben ifj. Chikán Attila, a társaság vezérigazgatója hangsúlyozta, a társaság felépítésének, fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően képes volt kihasználni a piac által nyújtotta lehetőségek maximumát. A harmadik negyedév tapasztalatai is azt mutatják, hogy további komoly lehetőségeket tartogat a 2023. július 1-jén elindult hulladékgazdálkodási koncesszió az Alteo hulladékgazdálkodási szegmensének, amely az FE-Group Invest Zrt. 2022-es felvásárlásával jelentős erősítést kapott – fogalmazott a vezérigazgató. A közlemény szerint a társaság vezetése a 2020 végén indított megújuló termelés menedzsment üzletág felfutását is sikertörténetnek tartja. A szegmens jelenleg egyértelműen piacvezető a menedzselt megújuló erőművi kapacitásokat nézve a hazai piacon.    

A vezérigazgató példaként a 31 gigawattóra (GWh) éves termelési kapacitásával több mint 10 ezer háztartás ellátására képes tereskei naperőművet említette, amelynek fejlesztését idén kezdi el a társaság. Ez várhatóan 2024 második félévében áll üzembe és megduplázza az Alteo tulajdonában álló naperőműkapacitást, hozzávetőleg 20 MW névleges kapacitásról 40 MW-ra. Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3440 forint és 2550 forint között mozgott, múlt pénteken 2870 forinton zárt.