Környezetvédelem

Újabb villamos kazánokat állított üzembe az Alteo

A soproni erőművében üzembe állított villamos fűtésű kazán után az Alteo újabb két eszközt integrált szabályozási központjába, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrásokkal megtermelt villamos energia hővé alakítását is; a kazincbarcikai és a tiszaújvárosi fűtőerőművekben elhelyezett kazánokkal megtermelt forró víz a helyi távfűtési rendszerbe csatlakozik - közölte az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat csütörtökön az MTI-vel.

A most üzembe állított két, egyenként 6 megawatt (MW) kapacitású villamos fűtésű forróvíz-kazán gyors terhelésváltási képessége révén az Alteo szabályozási központ rugalmassága még tovább nő, fokozva a Sopronban korábban beüzemelt 5 megawattos kazán hatását – emelték ki a közleményben. A soproni beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is igénybe vett a vállalat, a mostani két fejlesztés összesen 1,9 milliárd forintot kitevő összegét ugyanakkor teljes egészében saját forrásokból fedezte. A beruházásokkal az Alteo újabb szabályozható kapacitásokat visz a villamosenergia-rendszerbe, ezzel tovább bővíti a rendszeregyensúly biztosításához hozzájárulni képes flexibilis portfólióját – jelezték.

Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3440 forint és 2550 forint között mozgott, szerdai záróára 2870 forint volt. Legutóbbi tőzsdei gyorsjelentése szerint a vállalat az év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedés, konszolidált árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt.