Környezetvédelem

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.

Az évi több mint 300 milliárd forintos forgalmú építőipari cég szerdán közölte: az építőipar globálisan a környezetet leginkább megterhelő területek között szerepel, a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékáért felelős. Ezért az ebben a szektorban működő vállalatoknak nagy a felelőségük az élhetőbb jövő alakításában. Magyarországon az iparágban elsőként döntöttek immár két éve úgy, hogy a stratégiában a környezeti, gazdasági és társadalmi vonatkozású fenntarthatósági alapelvek elsőbbséget élveznek a döntéshozatalban éppúgy, mint az operatív napi munkában – emelte ki Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a közleményben. Hozzátette, hogy ennek az iránynak megfelelően, valamint a piaci körülményekre reagálva határoztak tavaly a fenntartható módszerrel működő kőzetgyapot hőszigetelőanyag gyárak létesítéséről.

Emellett idén elkezdődött az előregyártott elemek előállítási folyamatának és az építőanyaghasználat felülvizsgálata is a vállalatnál. Ennek az a célja, hogy 2025-ig – ahol arra lehetőség kínálkozik -, alternatív, fenntartható megoldásokat vezessenek be az építkezéseken. Arra pedig kifejezetten törekedni fognak, hogy addigra a bontási munkálatok során keletkező hulladékok 50 százalékát újrahasznosítsák. Emellett a biológiai sokszínűség védelmében a megrendelők által kért famennyiségeknek a kétszeresét ültetik el a cég saját költségén. A Market Csoport második fenntarthatósági jelentéséből kiderül az is, hogy három éven belül meg akarják duplázni a női vezetők számát a 2020-as állapotokhoz képest, valamint határozott intézkedéseket tesznek azért, hogy a nemek közti bérkülönbségek végérvényesen megszűnjenek a vállalatnál. Közölték, hogy jelenleg zajlik a járműflotta átalakítása, és a saját működésük fenntarthatóvá tételén túl az ügyfeleiket is igyekeznek bevonni a fenntartható építészeti megoldások megismerésébe, alkalmazásába.